Jak covid zahýbal s nájmy v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak covid zahýbal s nájmy v Česku

Ilustrační foto
Ilustrační foto (BOHEMIA ENERGY entity)

Velkou čáru přes rozpočet udělal covid zejména vlastníkům bytů »na kšeft«. Kvůli chybějícím turistům trh zaplavily tisíce volných bytů a pronajímatelé najednou zjistili, že tahají za kratší konec. A tak museli s cenami dolů.

Nájemné v bytech na konci loňského roku v Praze a krajských městech kleslo mezikvartálně v průměru o 3,3 procenta na 237 korun za metr čtvereční. I když Praha s průměrnými 286 korunami zůstala nejdražší, pokles nabídkových cen tu byl nejdramatičtější – o 4,3 procenta. Vyplývá to z tzv. rent indexu společnosti Deloitte. „Změny se začaly projevovat již v únoru loňského roku, kdy se na trhu s nájemním bydlením najednou ve velkém začaly objevovat byty původně určené pro ubytování turistů. Souviselo to především se zásadním zpomalením cestovního ruchu během pandemie,“ uvedl Petr Hána z Deloitte.

Praha dál padá

Nájemné se v posledním loňském kvartále oproti předchozímu čtvrletí 2020 snížilo v sedmi krajských městech, ve zbylých naopak vzrostlo. Růst se týkal třeba Jihlavy, Hradce Králového nebo Ústí nad Labem. Ale zpátky k Praze. Podle Iztoka Toplaka, makléře společnosti RE/MAX G8, nájemní bydlení v hlavním městě zlevňovalo také v letošním prvním čtvrletí. „Průměrné ceny nájmů jsou v Praze nyní o 14 procent nižší než ve stejném období v roce 2020. Největší pokles se projevuje u garsoniér a bytů typu 1+kk a 1+1,“ sdělil Toplak Aha!

Tabulky s cenami najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.