Covid může za novou nemoc: Jmenuje se... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Covid může za novou nemoc: Jmenuje se...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Pixabay)

S covidem-19 nyní pronikl do medicíny nový pojem. V souvislosti s nutností nosit roušky a respirátory se objevil nový druh kožního onemocnění. Odborníci jej odvozením ze slov maska a akné pojmenovali maskné.

Dermatologové varují, že nová kožní nemoc se nevyhýbá ani lidem, kteří dosud podobné obtíže s pletí řešit nemuseli. „Jde o kožní akné, kterou způsobuje povinné nošení roušek a respirátorů. Vzniká pod maskou, proto ten název, který pochází z angličtiny,“ vysvětluje jihlavská kožní lékařka Zuzana Nevoralová. „Poprvé s tímto názvem přišli na evropském kongresu italští lékaři,“ dodává.

Teplo a vlhko

Dermatoložka odhaduje, že se jí v důsledku maskné zvýšil počet pacientů asi o 10 %. Problém je prý v tom, že roušky a respirátory způsobují třením ve tvářích mikroskopické oděrky, které mohou přerůst v závažné problémy. Zároveň teplo a vlhko pod maskami způsobuje ucpávání kožních pórů. „Nejhorší v tomto případě byly ještě před časem podomácku vyráběné roušky.“

Měnit už po čtyřech hodinách

Teplé jarní počasí už je pomalu tady, ovšem pravděpodobnost, že roušky a respirátory definitivně zahodíme, je mizivá. A pod obličejovou maskou se maskné náramně daří. „Člověk by proto měl nosit spíš kvalitní respirátor než roušku. A ne déle než osm hodin. Záleží, jak moc v něm mluví. Nevylučuji výměnu respirátoru už po čtyřech hodinách,“ zdůrazňuje lékařka Zuzana Nevoralová.

Celý článek najdete v tištěném Aha! 28.3.2021

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.