Blatný nastínil, jak budeme žít v nejbližších měsících: Ze řetězu až po Velikonocích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Blatný nastínil, jak budeme žít v nejbližších měsících: Ze řetězu až po Velikonocích

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (22. 3. 2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (22. 3. 2021) (Úřad vlády ČR)

Uvázáni na krátkém proticovidovém řetězu budou Češi minimálně přes Velikonoce. Po svátcích už bychom se mohli volně pohybovat mezi okresy a lidé nad 65 let se dočkají vakcíny proti covidu. Školáci se pak mohou těšit na 12. duben. To je vize ministra zdravotnictví Jana Blatného (51, za ANO), kterou včera představil. Co nás tedy čeká?

Vakcína pro mladší

Už v pondělí se mají začít k očkování proti covidu registrovat zaměstnanci ze superkritické infrastruktury, kterých je asi 9 tisíc. Po Velikonocích přijde řada i na lidi starší 65 let. Do konce dubna by měly dostat alespoň jednu dávku dva miliony Čechů. Čtyři výrobci jich mají příští měsíc dodat asi 1,34 milionu. Jednorázových vakcín od firmy Johnson & Johnson dorazí asi 30 až 40 tisíc.

Znovu do tříd

Nejbližší termín, kdy by se děti mohly vrátit do škol, je 12. dubna, ale konečné rozhodnutí padne až příští týden. Počítá se s tím, že žáci budou dvakrát týdně testováni antigenními testy, které ale mnozí považují za nespolehlivé. Školy mohou použít i PCR testy, budou si je ale muset samy zaplatit. Podle ministra však nemají laboratoře takovou kapacitu, aby všechny školy mohly testovat PCR testy.

Volný pohyb

Zákaz pohybu mezi okresy, který platí od začátku března, by podle ministra mohl skončit po Velikonocích. Ještě přes svátky ale bude policie na hranicích okresů kontrolovat, jestli mají lidé k cestě důvod, jímž je třeba práce nebo návštěva lékaře.

PES obživne

Upravený protiepidemický systém PES představí hlavní hygienička Pavla Svrčinová (57) ještě před Velikonocemi. Bude mít znovu formu tabulky, ale k řízení opatření už nebude používat číselné skóre. Kritériem bude mimo jiné počet nově nemocných na 100 tisíc obyvatel. Zohlednit má i to, že část lidí je už naočkována. Výjimky z přísných opatření pro ně ale bude možné uplatnit až tehdy, kdy bude dost vakcín pro všechny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.