Druhé Velikonoce v lockdownu: Koledníci a hrkači vyrazili do ulic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Druhé Velikonoce v lockdownu: Koledníci a hrkači vyrazili do ulic

Vojta (6) a Šimon (9) z Kyjovska ctí všechny folklorní tradice.
Vojta (6) a Šimon (9) z Kyjovska ctí všechny folklorní tradice. (Foto Aha! – Jana Gogová, ČTK/Václav Pancer, Václav Šálek)

Oslavy jarních svátků měly kvůli koronaviru už druhým rokem stopku. Velikonoce přesto Češi oslavili. Do ulic vyrazili, s sebou si však přibalili roušku. A kdo zůstal doma, napekl tradiční dobroty, mezi nimiž nechyběly beránci a jidáše.

Podle předpovědí meteorologů to vypadalo, že na Velikonoční pondělí přituhne, a místy spadne dokonce bílá peřina. Jaro však bylo mocnější a během dopoledne se na nebi ukázalo sluníčko. Odpoledne se však zatáhlo a spadly první kapky deště, které se ve vyšších polohách proměnily ve sníh. A v následujících dnech nás chladnější počasí neopustí. „V celkovém součtu napadne do pátku dva až patnáct centimetrů, na horách na severu až 50 centimetrů nového sněhu,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. Kvůli nízkým teplotám bude hrozit v celé republice náledí. Oteplení by mělo přijít až ve druhé polovině dubna.

Vojta (6) a Šimon (9) z Kyjovska: Letos pečeme my

Ctí všechny folklorní tradice. Umí zpívat i tančit, mají své kroje, sami si pletou i pomlázky. Letos se bratři Vojta (6) a Šimon (9) Němcovi ze Ždánic na Kyjovsku dali poprvé i do pečení. Napekli asi čtyřicet jidášů, voňavé medové perníky i tři velikonoční beránky. Na dobrotách si pochutnala celá rodina.

Hrkali s respirátory

S hrkači tradičně vyrazili do ulic také chlapci z Branišovic na Brněnsku. Velikonoční hrkání má nahradit vyzvánění zvonů, které podle staré pověry odletěly na Zelený čtvrtek do Říma. Proti dřívějším rokům mají hrkači nasazené respirátory a vynechali zvonění na domy i říkání básniček.

Zábava u kraslic

Na obří kraslice mohou lidé opět narazit na stezce v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Na třech velikonočních okruzích, které vedou zámeckou zahradou nebo v okolí města, je celkem 27 malovaných betonových vajec.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.