Testovat se budou muset i živnostníci: Kolik jim stát přispěje? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Testovat se budou muset i živnostníci: Kolik jim stát přispěje?

Podle Havlíčka bude chodit na test 500 tisíc lidí denně.
Podle Havlíčka bude chodit na test 500 tisíc lidí denně. (Foto Aha! – M. Přibyl)

Povinně testovat se budou muset i živnostníci, kteří přicházejí do styku s lidmi. Řemeslník, jenž přijde opravit pračku, by tak měl mít negativní výsledek. Kde mají ale testy vzít? Bude na ně stát přispívat a musí ho podstupovat všichni?

Každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) se bude muset od 6. dubna nechat jednou za sedm dní otestovat na covid. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (51, za ANO) mají živnostníci dvě možnosti. Buď si zajdou na test do veřejného odběrového místa, kde jim vydají potvrzení, nebo si domů zakoupit samostest. Tuto možnost ministerstvu po OSVČ upřednostňuje. Proto na testy bude přispívat.

„Ano, bude to jako u firem, tedy čtyřikrát do měsíce 60 korun na jeden test,“ řekl Aha! Havlíček s tím, že je nutné kupovat sady jenom od schválených distributorů, jejichž seznam je zveřejněn na webu ministerstva zdravotnictví. Pokud totiž výrobce na seznamu není, nelze pak u zdravotní pojišťovny žádat o proplacení. A faktura bude důležitá i při kontrole, které budou namátkové. „K prokázání dodržování opatření bude stačit úplně jednoduchý výkaz, ve kterém bude uvedeno, kdy se testoval a výsledek zda je pozitivní nebo negativní a také faktura či účet o zakoupení testu,“ dodal vicepremiér.

 

Přečtěte si
koliaska
30. 6. 2022 • 15:40

No, třeba manžel má ve firmě sice jen pár zaměstnanců, ale i tak mu to testování udělalo celkem čáru přes rozpočet. Doslova. Chtěl totiž investovat do nových kompresorů do výroby. Nějakých takovýchto http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis­.cz/pr­oduk­ty/kom­preso­ry/kom­preso­ry-boge/sroubove-kompresory-boge Bohužel právě kvůli covidu a výdaji s ním spojenými tuto investici musel odložit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.