NKÚ o státních nákupech: Zmatek a respirátor za 777 korun! Trestní oznámení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

NKÚ o státních nákupech: Zmatek a respirátor za 777 korun! Trestní oznámení!

Respirátory, ilustrační foto
Respirátory, ilustrační foto (Profimedia)

Po vypuknutí pandemie se ze státního nakupovaly ochranné pomůcky v chaosu a silně předražené. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Premiér Andrej Babiš (66, ANO) opáčil, že kontroloři objevili Ameriku.

Nedostatečné zásoby ochranných pomůcek, opožděná reakce na epidemii a respirátory FFP3 pro resort vnitra za 60 až 422 korun a ty z nižší třídy pro zdravotnictví dokonce za 777 korun. To jsou závěry zprávy kontrolního úřadu, podle něhož navíc panoval chaos kvůli různým a nespolupracujícím nákupním týmům. Premiér na to reagoval:

„NKÚ objevil Ameriku!“. Přitom si ale také postěžoval na to, že ani antigenní testy nejsme schopni nakoupit bez prostředníka. Podotkl ale, že nákup ochranných pomůcek podcenily všechny státy. Vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD) pak připomněl, že bylo třeba nakupovat rychle, což vyšroubovalo ceny nahoru. Podle opozičních Pirátů by vláda měla přijmout plnou odpovědnost za způsobené škody. Nákupy podle prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury provázely chaos, kabinet při přípravě na pandemii selhal. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová navrhne na úterním jednání Sněmovny zařadit bod k závěrům NKÚ. Zároveň podá trestní oznámení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.