Povinné respirátory už od zítřka! Co dalšího nás čeká? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Povinné od čtvrtka: Vláda nařizuje respirátory. Co dalšího nás čeká?

Žáci se 3. března asi do lavic nevrátí.
Žáci se 3. března asi do lavic nevrátí. (Foto Aha! – D. Malík, D. Černovský, ČTK/D. Taneček)

Čísla nakažených v zemi stále rostou a podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO) Češi vládní opatření nedodržují. A pokud se to nezmění, bude muset kabinet přitvrdit. Co nás v příštích dnech tedy čeká?

Od zítřka budou povinné!

Už od zítřka začne v zemi platit povinné nošení respirátoru, nanoroušky nebo dvou chirurgických roušek na sobě. Češi si je budou muset vzít na místa s větší koncentrací lidí, např. do obchodů, MHD či k lékaři. Přesný seznam ale rezort zdravotnictví vydá až dnes. Na tato místa pak nebude možné jít s podomácku vyrobenou ústenkou. A proč? „Filtrační schopnost roušky je menší než u respirátorů. Použití dvou roušek je na doporučení expertů,“ prohlásil Blatný. Lidé proto začali respirátory a chirurgické roušky skupovat. Přes víkend byly v mnoha lékárnách či obchodech vyprodané. Obchodníci ale ubezpečují, že mají dostatečné zásoby na měsíce dopředu.

Více uzavřených okresů?

Kvůli špatné epidemické situaci jsou uzavřeny okresy Cheb, Sokolov a Trutnov. Platí v nich přísnější opatření. Lidé oblasti nesmí kromě výjimek opouštět ani do nich jezdit. Situace se v posledních dnech zhoršuje ale i v dalších okresech, zejména na Plzeňsku. Spekuluje se o jeho uzavření. Šéf vnitra Hamáček ale takovou informaci nemá. „V současné době nemám informace, že by krajské hygienické stanice chystaly uzávěru dalších okresů. Jako ministr vnitra bych to věděl, protože by si hygienici vždy vyžadovali součinnost s policií,“ prohlásil s tím, že ale očekává, že to bude možná jedno z témat schůze ministrů či vládní rady pro zdravotní rizika.

Obchody zůstávají zavřené

Vláda otevření obchodů od dnešního dne, tak jak to navrhoval ministr obchodu Karel Havlíček (51, za ANO), neschválila. Podle kabinetu není pandemická situace dobrá. Havlíček chce přesto o rozvolnění se svými kolegy tento týden na vládě dále jednat. A zasáhnout by do toho mohl ještě Ústavní soud. Ten totiž dnes v 10 hodin zveřejní svůj nález k ústavní stížnosti skupiny senátorů na zrušení části vládních opatření omezujících maloobchod, tedy nařízení jejich uzavření.

Nejisté školy

Kabinet, podle dohody s hejtmany, plánoval návrat dětí do lavic začátkem března. To ale podle premiéra Andreje Babiše (66) není jisté. „Nikde není napsáno, že skutečně třetího března se děti vrací do škol. Bude to záviset na epidemické situaci,“ prohlásil premiér s tím, že chce dnes na vládě zrušit zakázku na dodání 3,6 milionu čínských antigenních testů. Ty se právě mají používat u žáků. Babišovi se ale nelíbí dodavatel, kterého vybralo ministerstvo vnitra vedené Janem Hamáčkem (42, ČSSD). Firma podle Seznam Zpráv je dražší než ostatní zájemci. Navíc zdravotnický materiál nikdy nedodávala.

 

Přečtěte si
-bello-
22. 2. 2021 • 13:38

To bude zas něco pro Csákovou a spol.

Nehnusnější přístup k lidem měli ti, kteří si dali místo roušky záclonu a lezli do přeplněných tramvají.
Zavřela bych je za obecné ohrožení!
Už slyším a vidím davy blbů, jak berou hole a demonstrují-
Na Prymulu nadávají, přitom ten by to měl řídit, ale dobře tak Blatnýmu ! Je to kariéristický hajzlík splachovací a je zajímavé, že předchozí ministr Adam Vojtěch , který svými kecy o výjimkách ( astma, autista atd. ) zadělal na problém, protože to zneužívají dnes a denně blbci v tramvajích s rouškama dole.To byl ministr na facky!Blatný ovšem taky! A Babiš lítá ode zdi ke zdi a místo,, aby odhadl odborníka a hejčkal si ho, tak ho smete!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.