Imunolog Hel: »Brigitu« má někde víc než půlka nakažených! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Imunolog Hel: »Brigitu« má někde víc než půlka nakažených!

Český imunolog Zdeněk Hel
Český imunolog Zdeněk Hel (Reprofoto ČT)

V Česku se agresivnější britská mutace koronaviru podle předběžných a zatím nepublikovaných výsledků vyskytuje v řádu desítek procent. A někde je zřejmě touto formou nakažena víc než polovina lidí! Uvedl to imunolog Zdeněk Hel z vědecké iniciativy Sníh.

Ten na sociálních sítích uvedl, že podle něj je situace alarmující, dosavadní výsledky označil za velice nepříznivé až šokující. „Nerad přináším špatné zprávy. Podle předběžných výsledků je incidence britské varianty v ČR v řádu několika desítek procent, v některých oblastech možná i přes 50 procent. Britská varianta viru se brzy stane v ČR dominantně přenášeným typem covidu-19,“ uvedl. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové budou přesnější data o výskytu britské mutace, které se začalo říkat Brigita, známé asi za dva týdny. Podle Hela tak šíření mutace nelze zastavit, ale lze ho zpomalit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.