Ministr Blatný: Očkování přes praktické doktory! Zvládnou to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministr Blatný: Očkování přes praktické doktory! Zvládnou to?

Jan Blatný (za ANO) na tiskovce po jednání vlády
Jan Blatný (za ANO) na tiskovce po jednání vlády (Úřad vlády ČR)

Situace je nadále kritická. Alespoň podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO). Nový koronavirus se bleskově šíří a nemocnice by se záhy mohly zahltit. Pomoci může rychlejší očkování. A k tomu je třeba zapojit praktické lékaře, s nimiž šéf resortu včera jednal.

Jak se zdá, vakcíny už bude i v Česku dostatek. A navíc ta od AstraZeneca, jejíchž prvních 20 tisíc dávek má dorazit dnes, nepotřebuje být uchovávána v mrazu, ale stačí obyčejná lednice. Tím se otvírá možnost, aby začali proti covidu očkovat i praktiční lékaři. Jak ministr už dříve sdělil Aha!, nepředpokládá, že se zapojí všichni. S kolika může počítat, to Blatný řešil právě na včerejší schůzce, z níž ale ministerstvo nechtělo zveřejnit žádné informace. „Očkovací centra by odhadem měla zvládnout 60 tisíc vpichů denně, dalších 50 tisíc by bylo na praktických lékařích, až se zapojí. Mohlo by to být v dubnu. Sedm milionů lidí chceme naočkovat během 200 dní,“ vysvětlil Aha! ve středu svoji představu.

Podle ministra je tak reálné, že se podaří očkovat přes 100 tisíc lidí denně, zatímco dnes je to kolem 10 až 15 tisíc. Odpadnout by také měl komplikovaný systém rezervací na očkování, které už se bude týkat i lidí mladších než 80 let. „Praktický lékař si může a bude své registrované pacienty zvát sám,“ řekl už dříve Blatný. Naopak lékárníci, jak se o tom také uvažovalo, aplikovat vakcíny nebudou. Nemají na to prý kvalifikaci a ani to neumožňuje legislativa.

Přečtěte si
honzina
6. 2. 2021 • 10:48

No hurá, opět jsme objevili objevené!!!!! Praktici o tom mluvili už dávno, že by si svoje pacienty naočkovali sami!!!!!!!Konečně politici jednou použili obyčejný selský rozum?????? Sláva!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.