Nemocnice bijí na poplach: Dochází lůžka na ARO a JIP! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nemocnice bijí na poplach: Dochází lůžka na ARO a JIP!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Tři týdny stačí na to, aby se vyčerpala téměř všechna kapacita českých špitálů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) včera upozornil, že situace v celé zemi může být brzy stejně vážná jako v momentálně uzavřených okresech na Karlovarsku a Královéhradecku. Nejblíže k tomu má Plzeňsko.

V Česku se podle Blatného koronavirus šíří v posledních době hlavně na východě a západě Čech. Naopak Morava je zasažena méně. „Zatížení nemocnic je vysoké a kapacity lůžek jsou v řadě krajů vyčerpané,“ řekl Blatný. Například v Plzeňském kraji nebylo k včerejšímu datu k dispozici ani jedno standardní covidové lůžko s kyslíkem. S aktuálním nedostatkem kapacit akutní péče bojují momentálně v Praze nebo Libereckém či Pardubickém kraji. Naopak nejlépe je na tom Vysočina.

Podle národního koordinátora lůžkové péče Vladimíra Černého má ale Česko nachystaný systém, jak při nedostatku kapacit nemocnic postupovat. „Rozhodnutí se musí udělat na základě pravidel zákonného rámce v dané zemi, pravidel medicíny a lékařské etiky,“ uvedl Černý. Podle čeho ale budou lékaři v takových situacích vybírat, už neupřesnil.

Zákeřná mutace

Za zhoršující situací může podle Blatného britská mutace viru, která se šíří mnohem rychleji. „Ke konci minulého týdne jsme se nad celou republikou pohybovali na 40 procentech ze všech pozitivních vzorků. U vytížených okresů to bylo až 80 procent,“ uvedl ministr. V případě, že by došlo ke zhoršení i v jiných regionech, muselo by podle ministra dojít k podobnému postupu jako na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku. „Tento týden byl ve hře jeden z plzeňských okresů. Nakonec tam byla přijata jiná opatření než tato výrazně restriktivní. Plzeňský kraj je ale jedna z lokalit, která se blíží těm nejpostiženějším,“ nevyloučil další uzávěru Blatný, podle něhož bylo izolací ohroženo Tachovsko.

Zajímavé tabulky najdete v tištěné verzi Aha! 18.2.2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.