Proč vakcína leží ve skladu? Injekci dostalo pouze 2800 Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Proč vakcína leží ve skladu? Injekci dostalo pouze 2800 Čechů!

Vakcína společnosti AstraZeneca
Vakcína společnosti AstraZeneca (Reuters)

Česko se blíží k hranici půl milionu naočkovaných. Vakcinace obyvatel ale pokračuje stále pomalu. Země totiž nemá dostatek dávek. A když už stát nějaké dostane, tak vázne jejich podání. Tak jako je to u látky od firmy AstraZeneca.

Ministerstvo zdravotnictví obdrželo začátkem února první lahvičky od společnosti AstraZeneca. „Do této chvíle bylo dodáno celkem 40 800 dávek a tento týden přijde nově 36 000 dávek,“ řekla Aha! mluvčí rezortu Barbora Peterová. Jenže v očkovacích centrech se po třech týdnech od naskladnění tímto sérem skoro neočkuje. Injekci podle dat ministerstva dostalo jenom na 2777 Čechů.

A proč? „Je možné, že očkovací centra mají k dispozici ještě dostatečné zásoby látek od jiných výrobců, kterými přeočkovávají,“ dodává mluvčí s tím, že vše si řídí jednotliví vakcinační centra. Na vině ale podle rezortu je i to, že se lidé této vakcíny bojí. Objevila se totiž informace, že sérum od AstraZeneca není tolik účinné. To ale odmítá ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). „Vakcína je spolehlivá a chrání očkované před závažným průběhem nemoci a úmrtí,“ uvedl s tím, že stát zvažuje použít látky při očkování pedagogů, kteří by se do školy mohli vrátit od března.

Problém s distribucí

Stát měl také problém dostat vakcínu AstraZeneca vůbec do jednotlivých očkovacích center. Podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) za to mohla Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta totiž látku rozváží a podle předsedy vlády nestihla včas vybrat distributora a ministerstvo zdravotnictví proto musela narychlo a dočasně najmout jiného.

Víte, že...

...už bylo v Česku naočkováno 483 833 lidí a z toho má obě dvě dávky 181 908 lidí?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.