Evropská agentura pro léčivé přípravky: Lék ivermektin? Nedoporučujeme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Evropská agentura pro léčivé přípravky: Lék ivermektin? Nedoporučujeme

Tento lék využívá FNUSA k léčbě pacientů nakažených covid-19. Je určen pro humánní účely.
Tento lék využívá FNUSA k léčbě pacientů nakažených covid-19. Je určen pro humánní účely. (FNUSA)

Nedoporučujeme! Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) včera odmítla používat při léčbě a prevenci covidu-19 preparát proti parazitům ivermektin. V Česku se s ním léčí tzv. experimentálně.

Pacientům lék u nás podává například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, její lékaři kritiku léčiva odmítají. Nakoupili ho 10 000 balení. Varují ale před jeho užíváním bez konzultace s lékařem. „Účinek léku je nadále možné zkoumat při řádných klinických testech,“ informovala EMA. Podobná stanoviska již dříve vydali i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a výrobce ivermektinu Merck. Podle této americké firmy analýza dostupných dat nedoložila bezpečnost a účinnost léku při onemocnění covid-19. EMA uvedla, že lék sice může blokovat množení viru, avšak při mnohem vyšších dávkách, než jsou povoleny. K jeho využití se nepřiklání ani ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO): „Já bych si ho nevzal. Může být spojen s poškozením jater, ledvin. Je třeba ho jako jiné experimentální léky používat opatrně.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.