Potvrzeno: AstraZeneca může způsobit sraženiny, ale.. Proč se vakcíny nebát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Potvrzeno: AstraZeneca může způsobit sraženiny, ale.. Proč se vakcíny nebát?

Vakcína společnosti AstraZeneca
Vakcína společnosti AstraZeneca (Reuters)

Souvislost mezi případy úmrtí na trombózu a očkovací látkou AstraZeneca existuje! Potvrdili ji experti z Evropské lékové agentury EMA. Jenže tyto případy jsou tak vzácné, že je pravděpodobnější, že spíš než vakcína vám krevní sraženiny způsobí mnohem rozšířenější antikoncepce…

Britsko-švédská vakcína může ve vzácných případech způsobovat krevní sraženiny. Ve středu to uznala EMA. Její experti v uplynulých týdnech zkoumali okolnosti 86 případů tromboembolických potíží, z nichž 18 skončilo úmrtím. „Možným vysvětlením těchto vzácných vedlejších účinků je imunitní reakce na očkování,“ uvedla šéfka agentury Emer Cookeová s tím, že riziko úmrtí spojené s krevními sraženinami je stále mnohonásobně nižší, než riziko úmrtí na covid-19, proti němuž vakcína velmi účinně chrání.

Riziko v antikoncepci?

Nicméně výskyt krevních sraženin v kombinaci s nízkým počtem krevních destiček by měl být uveden mezi dalšími možnými nežádoucími efekty této vakcíny. Odborný časopis The Lancet upozornil, že riziko krevních sraženin – byť nízké – hrozí i uživatelkám antikoncepce. To je prý ale až 3x vyšší, než po očkování AstraZenecou.

Rozhodněte sami

Z preventivních důvodů už v půlce března část státu EU očkování touto látkou pozastavila. Česko mezi nimi nebylo. Omezovat očkování touto látkou nepovažoval za nutné ani bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (51), ani jeho nástupce. „Vakcínu AstraZeneca nebudeme zásadně omezovat, výhody převažují nad riziky,“ sdělil na Frekvenci 1 Petr Arenberger (62, za ANO). EMA doporučila, aby se státy rozhodly samy, jak s vakcínou pro příště naloží.

Mladí Britové: Sraženiny? Spíš vás zabije pudl!

Ve středu britská léková agentura MHRA doporučila, aby se lidem mladším 30 let nepodávala vakcína od firmy AstraZeneca. Mladší Britové ale evidentně obavy nemají. „Ani na vteřinu bych nezaváhal, a to u jakékoliv vakcíny,“ svěřil se Daily Mail pětačtyřicetiletý Domonic Core z Bristolu. Podobně to vidí i mladičká studentka Millie Paineová. „Myslím, že šance na krevní sraženinu je daleko nižší, než že chytíte covid a umřete na něj,“ má jasno. Někteří uživatelé na Twitteru také upozornili, že pravděpobnost, že vás zabije pudl, je větší, než riziko trombózy z vakcíny.

Co je trombóza

Kardiovaskulární onemocnění, které v nejzávažnějších případech může skončit až smrtí. Nejčastěji postihuje dolní končetiny. Vzniká, když se zpomaluje průtok krve žilami, které se následně ucpou a vznikne krevní sraženina. Způsobit ji může i nevhodná antikoncepce, ale také nedostatek pohybu. Jedním ze signálů krevní sraženiny může být znatelný červený pruh v průběhu žíly. Dalšími příznaky může být brnění nohou, otoky, bolest při chůzi a došlápnutí či pnutí v lýtku.

WHO: Chceme víc důkazů

Odborníci z výboru Světové zdravotnické organizace (WHO) pro očkování uvedli, že podle současných dat je souvislost s trombózami pravděpodobná, ale nepotvrzená. Bude podle nich nutné provést další studie, které se zaměří na možnou spojitost mezi očkováním a případnými riziky. Experti WHO poukázali na to, že případy tvorby krevních sraženin jsou mezi 200 miliony lidí, kteří na celém světě vakcínu AstraZeneky dostali, velmi vzácné.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (9. 4. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.