Dvojí kondom jako dvojí ochrana a jiné pověry: Mýty o antikoncepci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dvojí kondom jako dvojí ochrana a jiné pověry: Mýty o antikoncepci

...
... (Shutterstock)

Díky dostupným metodám antikoncepce jsme se sice stali pány své reprodukce, kolem kontroly početí však dodnes panuje řada mýtů a »babských rad«. Opravdu je kojení spolehlivou ochranou před dalším těhotenstvím? A je sex během menstruace vždycky bezpečný?

Mýtus 1: Berete hormonální pilulky dlouho? Ohrožujete svou plodnost

Ženy mají strach, že užívání hormonální antikoncepce ovlivní jejich plodnost. Je to však zbytečná obava. Zdravé a plodné ženy zpravidla nemají problém otěhotnět třeba i pouhý měsíc po vysazení HA. Výjimku představuje injekční hormonální antikoncepce, kde účinky vymizí až po několika měsících.

Mýtus 2: Jak jsem mohla otěhotnět? Vždyť kojím! J

edním z největších mýtů je ten o antikoncepčním účinku kojení. „Hormon prolaktin, který se po porodu stará o stimulaci tvorby mateřského mléka, sice může potlačovat ovulaci a bránit zrání vajíček, spolehlivou ochranu před početím to však nezajistí. Řada žen může zažívat menstruaci a ovulaci i během plného a častého kojení,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., ředitelka reprodukční kliniky REPROMEDA.

Mýtus 3: Kojím dítě, hormony jsou pro mě tabu

Kojící matka by neměla používat antikoncepční přípravky s obsahem estrogenů, tento hormon totiž snižuje tvorbu mléka. Nic však nebrání používání přípravků s progestinem. Případně se ženy o vhodné formě antikoncepce během kojení mohou kdykoliv poradit se svým gynekologem.

Mýtus 4: Nejlepší je dvojí ochrana, mužský a ženský kondom zároveň

Mužský kondom představuje nejrozšířenější bariérovou ochranu proti početí, není však účinný na 100 %. Některé ženy si myslí, že zvýší ochranu, když ho zkombinují s jeho ženskou variantou. To ale není dobrý nápad, protože je to spíš naopak: při tření obou materiálů hrozí, že se jeden z kondomů protrhne. Obdobná situace může nastat i v případě kombinace mužského kondomu a pesaru. „Chcete-li zvýšit účinnost kondomu, ať už mužského, nebo ženského, doporučuje se sáhnout po spermicidech,“ radí Tomáš Koubík ze společnosti Intimfitness.

Mýtus 5: Mám menstruaci, sex je tedy bezpečný

Na to se nevyplatí spoléhat. Délka ženského cyklu je totiž velmi individuální a pohybuje se obvykle v rozmezí 21 až 35 dní. Ovulace nastává přibližně v polovině cyklu, její nástup se ale může u každé ženy lišit. Pokud má někdo cyklus dlouhý 21 dní, ovulaci může očekávat zhruba 10. den po začátku menstruace. Pokud u ní krvácení trvalo 7 dní, pak se i v případě sexu během posledního dne menstruace může „trefit“ do svých plodných dnů a otěhotnět.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.