Česko dostane méně vakcín. ČSSD: Babišovo selhání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Česko dostane méně vakcín. ČSSD: Babišovo selhání

Premiér Andrej Babiš (ANO).
Premiér Andrej Babiš (ANO). (Digitální Česko)

Portugalské předsednictví chtělo mezi státy Unie, které mají nedostatek vakcín, rozdělit na 10 milionů lahviček proti covidu. Klíčem mělo být přerozdělení podle počtu obyvatel. Česko tak mohlo dostat navíc 140 tisících dávek více. Premiér Andrej Babiš (66, ANO) tento systém ale kritizoval a naše země kvůli tomu dostane o 70 tisíc séra méně.

„Systém nefunguje, je nespravedlivý a ohradil se proti němu rakouský kancléř Sebastian Kurz, kterého jsem podpořil,“ zdůvodnil svůj postoj Babiš. Toto odmítnutí ale podle serveru Politico zapříčinilo, že náš stát přijde o 70 tisíc dávek méně. To hnedka zkritizovala nejen opozice, ale i koaliční ČSSD. „Pan premiér chtěl o všem jednat sám, strategii s nikým nekonzultoval, výsledky nám neoznámil. Takže teď musí také sám převzít zodpovědnost a omluvit se těm, kdo budou na vakcíny čekat zase o něco déle,“ napsal na Twitter ministr zahraničí Tomáš Petříček (39, ČSSD) a podobně mluví také šéf ČSSD Jan Hamáček (42). Na rozhodnutí Unie reagovala také Vídeň, která nám pošle 30 tisíc dávek vakcín.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.