Premiér Babiš: O dovozu vakcín do Česka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Premiér Babiš: O dovozu vakcín do Česka

Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš. (Blesk:TONDA TRAN)

Zátěžovým testem včera prošlo velkokapacitní očkovací centrum v pražské kongresové hale O2 Universum v Praze. To bude spuštěno 3. května a zvládnout má naočkovat asi 7 tisíc lidí denně. Včera mělo centrum naplánováno vakcinaci tisícovky vojáků, hasičů a zdravotníků.

Původně se počítalo s tím, že očkovací centrum v O2 Universu začne fungovat již tento týden. Jenže nedostatek vakcín posunul ostrý start až na květen. Podle ředitele Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslava Zavorala – jeho špitál má provoz na starost – bude možné se do centra registrovat od 26. dubna.

Menší dodávky

Podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) mělo původně Česko přislíbeno 2,6 milionu vakcín, ale kvůli menším dodávkám jich bude jen 1,56 milionu. Předseda vlády dodal, že celkově má Česko objednáno 27 milionů vakcín pro 14,5 milionu lidí. Na kontrolu centra tak včera kromě Babiše dorazili i nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO) i ministr obrany Lubomír Metnar (53, za ANO).

Vše digitálně

Podle Metnara je středisko výjimečné kvůli tomu, že celý proces očkování je digitalizován. „Od vstupu očkovaného, který již vlastní QR kód tím, že se zaregistruje do systému, ho evidujeme, validujeme všechny informace, které máme ze systému k dispozici. Pak přechází očkovaný dolů do haly, lékař potvrdí údaje, které jsou v aplikaci, a pouští očkovaného k sestře. Ta pak potvrdí podání vakcíny a my přesně víme, kolik lidí jsme naočkovali,“ vysvětlila proces náměstkyně ředitele ÚVN Lenka Gutová.

Jen symbolicky

Prostory O2 Universa státu nabídla skupina PPF tragicky zesnulého podnikatele Petra Kellnera (†56) za symbolický nájem. Skupina požaduje tisíc korun za celou dobu trvání nájmu a náklady na služby. Stát na vybudování centra vynaložil podle odhadů 11,8 milionu korun.

Přijde přeočkování?

Vir a nové mutace pravděpodobně budou součástí našeho života. To včera během inspekce v O2 Universu řekl premiér Andrej Babiš. „Dnes už Evropa přemýšlí o přeočkování, o tom, které vakcíny vytváří imunitu, na jak dlouho a jakou imunitu. Je potřeba, abychom v tom měli jasno, abychom se zkrátka připravili,“ uvedl premiér. „Je pravděpodobně, že od října a dále budeme muset nastavit strategii na další roky 2022 a 2023,“ dodal s tím, že pod novým ministrem Arenbergerem vznikne na ministerstvu specializovaná skupina k očkování.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.