Nový ministr zdravotnictví Arenberger: CO BLATNÉMU ZLOMILO VAZ? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nový ministr zdravotnictví Arenberger: CO BLATNÉMU ZLOMILO VAZ?

Jan Blatný na vládní tiskovce (6.4.2021)
Jan Blatný na vládní tiskovce (6.4.2021) (Úřad vlády)

„Premiér mě nemůže obejít!“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (51, za ANO) pro Aha! před necelým měsícem. Ale nechat ho odvolat mohl. A to také včera Andrej Babiš (66, ANO) udělal. Za velkého aplausu prezidenta Miloše Zemana (76), který Blatného dokonce obvinil, že odmítáním neschválené ruské a čínské vakcíny zavinil smrt mnoha lidí.

Blatný své odvolání po pěti měsících ve funkci oznámil sám. Zeman pak bleskurychle jmenoval na Hradě jeho nástupce – šéfa pražské vinohradské nemocnice Petra Arenbergera (62, za ANO), který je vůči ruské vakcíně povolnější. Babiš přitom držel bobříka mlčení. Až odpoledne při uvedení nového šéfa rezortu řekl, že odvolání pracovitého ministra nebylo politickým rozhodnutím. Měli prý ale rozdílný názor na to, jak má ministerstvo fungovat.

Čisté svědomí

Končící ministr, kterému novinku oznámil premiér v úterý večer, prý svého angažmá nelituje. Odvolání má za politický akt. „Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval se vždy na podkladě odborných dat a analýz,“ řekl a poprosil občany, aby respektovali nové vedení rezortu. „Jsme sice z nejhoršího venku, ale je potřeba, abychom všichni táhli za jeden provaz. Neočekávejte ode mě negativní komentáře na stranu vlády nebo pana prezidenta,“ dodal. Na svém odmítavém postoji ke Sputniku V dokud nebude schválen, trvá.

Jako experiment

To nový ministr je smířlivější. Podle Arenbergera, který se v minulých dnech veřejně o funkci přihlásil, by mohli ruskou vakcínu dostat lidé v rámci klinické studie. Zájemci by tak věděli, do čeho jdou, tedy že se jedná o experimentální léčbu neschváleným preparátem. Babiš ale ujistil, že počkáme, až bude vakcína registrována v EU. Od nového ministra si ale slibuje lepší komunikaci vůči veřejnosti.

Zeman obvinil Blatného: Je zodpovědný za smrt lidí

Svoji sputnikovou »polívčičku« si znovu přihřál prezident Miloš Zeman při jmenování nového ministra. „Nastupujete do funkce ve velice těžkých dobách, kdy zápasíme s pandemií. Nejdůležitějším nástrojem v tomto boji je očkování. Každý z nás by měl usilovat o to, aby zde bylo co nejvíce efektivních vakcín,“ uvedl Zeman. Podle něj exministr Jan Blatný proces blokoval a nepřímo ho tak obvinil z velkého počtu obětí covidu. „Je dobré si uvědomit, že každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice a nese spoluodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají. Jenom za dnešek jich bylo 150,“ řekl Zeman.

Šéfhygienička zkolabovala

Záchranka musela v úterý večer přijet pro hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou (58) poté, co zkolabovala po jednání vlády. Toho se zúčastnila přes videokonferenci z budovy ministerstva zdravotnictví. Svrčinová, která je ve funkci necelý měsíc, musela být hospitalizována. Končící ministr Jan Blatný nechtěl s odkazem na lékařské tajemství prozradit podrobnosti. „Je pravda, že je v nemocnici a není pravda, že by její stav měl nějakou přímou souvislost s tím, jak probíhalo jednání vlády,“ uvedl.

Na kahánku měl i Plaga Spekulace o tom, že se bude z funkce klidit i ministr školství Robert Plaga (42, za ANO), se nepotvrdily. Měl ho nahradit buď poslanec Patrik Nacher (46, za ANO), nebo jeho kolega Karel Rais (71, ANO), který působil jako rektor Vysokého učení technického v Brně. S premiérem se Plaga neshodl v některých věcech týkajících se návratu školáků či pozměněných maturit. Za ministra se ale postavily školské asociace i rektoři univerzit.

Na kahánku měl i Plaga

Spekulace o tom, že se bude z funkce klidit i ministr školství Robert Plaga (42, za ANO), se nepotvrdily. Měl ho nahradit buď poslanec Patrik Nacher (46, za ANO), nebo jeho kolega Karel Rais (71, ANO), který působil jako rektor Vysokého učení technického v Brně. S premiérem se Plaga neshodl v některých věcech týkajících se návratu školáků či pozměněných maturit. Za ministra se ale postavily školské asociace i rektoři univerzit.

Zbytek článku najdete v tištěné verzi Aha! 8..4.2021

Přečtěte si
-bello-
11. 4. 2021 • 22:50

Jestli jednal Blatný na " základě své odbornosti", pak když je hematolog, tak mohl odborně bojovat už taky proti vakcíně od Astra Zeneca , že ? Mnozí v něm vidí Sputnik hrdinu. jenže jeho ty klinické studie nenapadly. Kinické studie jsou dobrovolné a zodpovědně říkám, že např. v US se do všech možných cpou a prosí o ně lidi, který nemají na léčbu. Co se týče Sputniku, nikdo neříkal že bude použit neschválený.Ale je zajímavý, že Astra Zeneca, neměla dostatečné klinické studie pro jistou věkovou kategorii, a přesto se očkuje.Pak o čem to je ? Blatný za rezort bojoval tak, že nechtěl odpovědnost, nechtěl risk , ale chtěl tam sedět co nejdýl. A nejde o nic jiného, že by odpovědnost místo EMA, nesla národní léková agentura, u nás SUKL. A k tomu spějí ostatní země taky. Lékové agentury jsou nejvyšší orgány, které před vstupem do EU zajišťovaly registrace léků a mají své odborníky. Blatný to ví moc dobře.Nešel ale proti EMA a EU bordelu , kde se rozehrál boj o to, kam a komu a jakou vakcínu dají nejdřív. Celoevropská EMA s haldou odborníků selhala.Státy v EU už toho mají dost.Tedy chtějí národní registrace. EU rozdělovala vakcíny korupčně a předsedkyně EU zákonodárců Ursulu von der Leyen na to jen civěla .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.