Perný den Jana Hamáčka: Napřed vzpurný ministr a pak... KOLAPS! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Perný den Jana Hamáčka: Napřed vzpurný ministr a pak... KOLAPS!

Jan Hamáček včera zkolaboval.
Jan Hamáček včera zkolaboval. (Foto Blesk - Mária Rušinová)

Vládní rošády, vzpurný ministr a trvající pandemie. Na vicepremiéra Jana Hamáčka (42, ČSSD) toho bylo nejspíš moc, jelikož včera zkolaboval. „Asi tlak,“ vysvětlil lakonicky, co se mu přihodilo.

Kvůli zdravotním problémům musel včera Hamáček rušit i svůj program včetně přítomnosti ve Sněmovně. „Už toho bylo moc,“ vysvětloval vicepremiér a tvrdil, že jeho stav není nijak vážný a nepotřeboval ani péči lékařů. Na večerní grémium sociálních demokratů ale plánoval jejich předseda dorazit. Aby taky ne, když na programu byly změny ve vládě, které chystá ČSSD. Hamáček totiž po odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (39, ČSSD) nemá stále náhradu. Šéfem české diplomacie se měl podle plánů stát současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (64, ČSSD). Jenže tomu se nechce pryč ze svého rezortu, a navíc má značné výhrady k fungování Černínského paláce.

Vykuchaný rezort

Zaorálkovi se nelíbí, že rezort zahraničí přišel o řadu svých kompetencí a označil ho za „vykuchané ministerstvo“. Mezi jinými mu vadí, že vládním zmocněncem pro vztahy s Ruskem je Rudolf Jindrák z Hradu. „Je pro mě zásadní, pokud má být jednotná zahraniční politika, tak ruská relace má být součástí ministerstva zahraničí,“ řekl ministr, který Hamáčkovu nabídku považuje za danajský dar. „Jsem ochoten se pobavit s premiérem, zda je možné toto změnit, jestli je zájem, aby existovala schopnost zaujmout jednotné stanovisko,“ kladl si podmínky, za kterých by byl ochoten se do čela diplomacie vrátit.

Co s Birkem?

Do vládních škatulat se měl zapojit i poslanec Jan Birke (51, ČSSD), jenž má podle Hamáčkových plánů nahradit Zaorálka v čele kultury. Jenže současný ministr se nikam hýbat nechce. „Mé místo je dnes tady,“ nechal se slyšet šéf rezortu a vyjádřil pochybnosti o svém možném nástupci. „Kdybych ji (kulturu) měl někomu předávat, tak to budu předávat tomu, kdo tomu rozumí,“ dodal Zaorálek s tím, že Birke platí v ČSSD spíš za odborníka na dopravu a bytovou politiku.

Babiš chce jednat

Aby se zmatky s ministry co nejdříve vyjasnily, chce premiér Andrej Babiš (66, za ANO). Ten je podle svých slov připravený se sejít se Zaorálkem, pokud o to ministr požádá. Včerejší tiskovku ministra ale moc nepochopil. „Zahrál toho Hamleta neuvěřitelně a mohl by jít klidně do Národního divadla. Jinak ten obsah ani nechci hodnotit, moc jsem tomu nerozuměl,“ nechal se slyšet premiér. Babiš ale prý respektuje koaliční smlouvu se sociální demokracií, podle níž je obsazení daných rezortů čistě v kompetencích strany, které připadl.

Každé ráno řeší krysu

Poněkud netradičně se nesl začátek včerejší tiskové konference ministra Zaorálka. Ještě než řekl, co chtěl, totiž mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová pobavila přítomné novináře zprávou, že v kancelářích rezortu smrdí krysa. „Je to téma, kterým zahajujeme všechny ranní konverzace. Jestli stále ještě smrdí, nebo se ji podařilo zničit,“ vykládala mluvčí. Stranou nezůstal ani Zaorálek, který přispěchal s vysvětlením, že kvůli tomu skutečně tiskovku nesvolal, a pak začal s vlastním sdělením.

Přečtěte si
j.p.toman
14. 4. 2021 • 08:11

Některé krysy ani nemusí smrdět.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.