Čáp Kryštof už je doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Čáp Kryštof už je doma!

13. dubna v 18 hodin přiletěl Kryštov do Polžic na Domažlicku.
13. dubna v 18 hodin přiletěl Kryštov do Polžic na Domažlicku.  (Foto DESOP)

Čáp Kryštof se vrátil do Čech, když zimu strávil v Senegalu. Jde o velkou senzaci. Jde totiž vůbec prvního čápa s vysílačkou pro sledování na zádech, který se z Afriky ve zdraví vrátil.

Kryštof přiletěl do Polžic u Horšovského Týna na Domažlicku v úterý. Cesta do Čech byla rychlá. Z Maroka vyletěl v neděli 4. dubna, přeletěl Gibraltarskou úžinu a přes Španělsko a Francii dorazil do Německa. Za necelých 24 hodin pak Kryštof přeletěl skoro celé Německo a další den večer v 18 hodin už byl v Polžicích na Domažlicku. Zatím není jasné, jestli tady Kryštof zůstane. „Na lampě je od loňského roku nové hnízdo čápů bílých. Není vyloučeno, že už je tam jiný pár, a tak by se musel Kryštof přesunout někam jinam,“ uvedl Makoň.

Zastávka v Německu

U německého města Ellwangen si na lukách pod větrnými elektrárnami Kryštof zalovil a pak se ještě nadlábl na nedaleké skládce. „Tam ho vyfotili naši němečtí kolegové, kteří do naší kroužkovací stanice poslali jak jeho fotografie, tak číslo odečítacího kroužku, podle kterého byl čáp jasně identifikován,“ řekl ochránce přírody Karel Makoň.

Spadl z vysílače

Kryštof loni v červnu spadl u Města Touškova na Plzeňsku z radiovysílače do oplocení. Ochránci přírody ho ošetřili (na snímku), dostal vysílačku a v červenci ho vypustili zpět do přírody. Nejdříve lovil hraboše u obce Komorno na jihu Plzeňska a pak v srpnu odletěl do teplých krajin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.