Mláďata vzácných čápů: Do Afriky míří s vysílačkou na zádech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mláďata vzácných čápů: Do Afriky míří s vysílačkou na zádech!

Čáp Černý
Čáp Černý (Zoo Zlín)

Moc si českých luhů a hájů neužili. Tři mláďata vzácných čápů černých, která vypustili do volné přírody pracovníci záchranné stanice Makov na Písecku, už totiž překročili hranice. Ukázaly to signály z vysílaček, které mají čapíci na těle.

Čapí bratři z Makova jsou podle šéfa stanice Libora Šejny jedinými černými čápy v Česku, kteří letos na cestu batůžky – tedy solární vysílačky – dostali. Vypustili je před čtrnácti dny a podle signálu všichni tři už opustili Česko. „Narodili se v jednom hnízdě, ale do Afriky se vydali každý jinou cestou. První letí západní trasou. Zdolal už 1200 kilometrů a je ve Francii. Druzí dva letí východní cestou. Jeden z nich už byl v Bulharsku, ale popoletěl kousek nahoru do Srbska. Třetí je zatím pod Bratislavou,“ řekl Libor Šejna.

Než dorazí na zimoviště, čeká je náročná cesta dlouhá asi pět tisíc kilometrů. Podle odborníků přechází přes Česko pomyslná linie. Čápi z Čech se vydávají do Afriky přes Španělsko a moravští letí nejčastěji přes Turecko. „Naši odchovanci jsou důkazem, že to neplatí vždy. Díky vysílačkám máme přehled o jejich pohybu, o tom, kde se zdrží. Snad ve zdraví doletí,“ dodal Šejna. V Makově umisťují čápům vysílačky na hřbet už několik let. Loni dostali batůžky dva čápi černí. Bohužel jeden zahynul ve Slovinsku, druhý doletěl až do Afriky. Pak se signál z vysílačky odmlčel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.