Čápi na Chomutovsku: SOUBOJ PÁRŮ O HNÍZDO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Čápi na Chomutovsku: SOUBOJ PÁRŮ O HNÍZDO!

Čápi hnízdí v Zaječicích už od roku 1984. Letos si bydlo ale museli ubránit.
Čápi hnízdí v Zaječicích už od roku 1984. Letos si bydlo ale museli ubránit. (Foto pro Aha! – Rosťa Stach, Petr Hora)

Čápi ve volné přírodě jsou doménou Petra Hory (52) z Chomutova. O život ptactva se zajímá už od patnácti let. Nyní se ornitolog snaží vybudovat hnízda pro další čapí páry, aby nemuseli soupeřit o ty obydlené!

Petr Hora změnil koníček v profesi ornitologa kroužkovací stanice Praha a ještě působí jako kurátor ptactva Zooparku Chomutov. Tam je jedno ze dvou hnízd čápa bílého v okrese, které černobílí opeřenci osidlují už více než třicet let. Druhé se nachází v Zaječicích a čápi tu hnízdí už 38 let.

Ubránili se

Letos během hnízdění se ovšem na Chomutovsku objevil třetí pár a pokoušel se nastěhovat do již obsazeného hnízda v Zaječicích. „Při souboji o hnízdo došlo k vyhození minimálně jednoho mláděte z hnízda. Jedno jsme našli mrtvé pod ním. Starému páru se ale podařilo hnízdo ubránit a dvě mláďata vychovat,“ popsal dramatický souboj Hora.

Ornitolog Petr Hora při kroužkování čápů v Zaječicich.

Nové podložky

Nový pár pravděpodobně hledal nové hnízdiště. Chtěl stavět hnízdo na komínu staré továrny ve Vysoké Peci. „Tam nakonec čapí pár nezahnízdil, protože komín je úzký a větve jim stále padaly. Chci proto iniciovat vybudování nových hnízdních podložek, kdyby se zase na jaře nový pár vrátil,“ plánuje Hora. Do realizace se už zapojila obec Vrskmaň. A buduje čtyři hnízdní podložky, na kterých si čápi budou moci postavit obydlí dle libosti.

Pták štěstí a pomocník polí

Čáp bílý je v Evropě široce známý díky stavění velkých hnízd na lidských stavbách. Na střechách budov, opuštěných komínech, které však ubývají. I proto stav ohrožení čápů vzrůstá. „Říká se mu také pták štěstí. Kde se usadí, tam prý přináší štěstí,“ míní ornitolog. Čáp je prospěšný i zemědělcům. „Čapí rodina dokáže sežrat i kýbl hrabošů denně,“ dodal Hora. Dospělý jedinec dorůstá až hmotnosti 3,4 kg.

Pár nakonec vychoval dvě mláďata.

Co je hnízdní podložka

Tvorba nové hnízdní podložky spočívá ve vybudování kovového základu pro hnízdo a umístění betonového sloupu. Vhodné jsou 12- až 14metrové betonové sloupy. „Je tu prostor pro sponzorské aktivity. Kdo by usadil sloupy, zámečnickou firmu, která by konstrukci udělala,“ přemýšlel nahlas Hora.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.