Petr (16): Nesmím se zranit! Ani trošku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Petr (16): Nesmím se zranit! Ani trošku

Petr musí stále  dávat pozor, aby se nezranil.
Petr musí stále dávat pozor, aby se nezranil.  (Foto archiv Petra)

Petr z Prahy se s hemofilií už narodil. A právě kvůli této nemoci, která způsobuje poruchu srážlivosti krve, jej už odmalička rodiče vychovávali k opatrnosti. Věděli, že každý, i banální, úraz pro něj může mít vážné zdravotní následky. V sobotu 17. 4. je Světový den hemofilie. Na Petrovi by nikdo vážnou nemoc na první pohled nepoznal. 

„S hemofilií jsem se narodil, nic jiného neznám, takže mi ani nepřijde, že by se mnou bylo něco v nepořádku,“ popisuje. Už odmalička musel dávat při pohybu pozor. V případě úrazu může být velký problém zastavit krvácení. Stačí, aby se více praštil například do kolene, krev se vylije do kloubu a může jej nenávratně poškodit. „Takto jsem krvácel jen jednou a žádné následky to naštěstí nezanechalo,“ vypráví. V osmi letech si Petr uměl píchnout injekci s lékem, srážlivým faktorem, který pomáhá jeho krvi reagovat tak, jak má, a zabránit krvácení. A co sport? „K tomu mě to nikdy moc netáhlo, takže mám trošku výhodu,“ vypráví Petr, který studuje Střední odbornou školu v oboru starožitník.

Co je to za nemoc?

■ Projevuje se nedostatečnou krevní srážlivostí. V ČR žije přibližně 1000 pacientů s hemofilií, 38 % z nich má těžkou formu. Nemoc se léčí dodáním chybějícího srážecího faktoru přímo do krve.

■ V této pandemické době se hemofilici obávali, zda u nich nákaza nebude probíhat významně hůře, což se zatím nepotvrdilo. Ovšem nemoc samotnou zhoršují strach a stres.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.