Miluše Pavlanová (86): Vakcína až do obýváku? No neberte to! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Miluše Pavlanová (86): Vakcína až do obýváku? No neberte to!

Očkovací tým vyráží mezi méně pohyblivé či ležící pacienty.
Očkovací tým vyráží mezi méně pohyblivé či ležící pacienty. (Foto Aha – Michal Charbulák )

Když nemohou senioři za očkováním, přijde očkování za nimi. Stará se o to projekt Moravskoslezského kraje a sítě zdravotních zařízení AGEL, který cílí především na seniory. Nemocní či pohybově omezení pacienti, například i Miluše Pavlanová (86) z Ostravy, jsou z nabídky nadšeni.

„Je to milé a pohodlné,“ líčí seniorka. „Ráda jsem nabídku nechat se očkovat přijala, přestože jsem se mu zprvu trochu bránila. Ale rozmyslela jsem se především kvůli svému věku a taky zkušenosti s covidem,“ pokračovala seniorka. Nákaza dohnala paní Miluši v prosinci. Přestože patří do vysoce rizikové skupiny, covid k ní byl naštěstí milostrdný. „Zvládla jsem to s lehčím průběhem doma. Za paní doktorkou jsem tehdy musela jen kvůli testům,“ řekla bývalá laboratorní sestra.

Pivo jí povolili

Teď už nemusela nikam, očkovací tým dorazil k ní domů. První ženin dotaz po očkování zdravotníky překvapil. „Mohu si dát po obědě pivo?“ zeptala se Miluše Pavlanová. „Kolik jen chcete,“ zněla odpověď. Poté seniorka ale zvážněla. „Covid mi už taky leze krkem, je ho všude moc. Snad to už brzy skončí,“ uzavřela povídání s Aha!.

Postarají se i o nemohoucí

Projekt míří na seniory, kteří nemohou dojet do očkovacích center či za lékaři. „Jsou mezi nimi i zcela nepohybliví nebo těžce nemocní senioři, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých,“ vysvětlil Vojtěch Smolka z ostravské Hornické polikliniky.

Víte, že...

...deset pacientů za den objede očkovací tým v rámci Moravskoslezského kraje?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.