Plán Blatného: Jaké budou Velikonoce + změny v testování firem na covid | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Plán Blatného: Jaké budou Velikonoce + změny v testování firem na covid

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) během rozhovoru pro Blesk (11. 3. 2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) během rozhovoru pro Blesk (11. 3. 2021) (Blesk:Daniel Černovský)

Přísná opatření v Česku platí (zatím) do 21. března. Ale co bude dál? Tuhle otázku si kladou všichni v zemi. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO) musí restrikce pokračovat. Nesmí se prý na Velikonoce opakovat vánoční rozvolnění. Co vše ale bude platit, rozhodne vláda ve čtvrtek.

Šéf zdravotnictví dostal úkol připravit, co se od příštího týdne v Česku změní. Třítýdenní zpřísnění v podobě omezeného cestování mezi okresy totiž končí tuto neděli. Už nyní je jasné, že velké změny nás nečekají. „Mohu dopředu říct, že opatření po 21. březnu se nebudou výrazně lišit od těch současných,“ prohlásil včera Blatný s tím, že chce aby nadále platil zákaz pohybu mezi okresy, a to hlavně o Velikonocích.

Delší nouzový stav

K tomu ale vláda potřebuje prodloužit nouzový stav, bez něho totiž nelze omezit pohyb. Ten zatím trvá do 28. března. Velikonoce přitom letos vycházejí na 5. dubna. „Budu požadovat prodloužení o 14 dní,“ dodal Blatný. Jestli ale vláda opravdu požádá Sněmovnu, kde jasnou podporu pro schválení nemá, bude jasné až ve čtvrtek. Ministři se totiž ten den mimořádně sejdou a projednají kromě prodloužení nouzového stavu i současné restrikce a jejich delší trvání.

Sport po okresu

Podle vicepremiéra a šéfa ministerstev obchodu a dopravy Karla Havlíčka (51, za ANO) musí lidé vydržet. „Uvolňování obchodů nenastane dříve než po Velikonocích. Prosím, vydržme,“ prohlásil. Jediné, co by se ale mohlo změnit, je zvětšení plochy, na níž lze provozovat volnočasové aktivity vně obce. Nyní jde totiž »sportovat« jenom v obci, nově by to mohlo jít po celém okrese.

Méně dodaných vakcín

Společnost AstraZeneca oznámila, že Evropské unii sníží dodávky vakcín. Bude se to týkat i Česka. „Jde o snížení asi o 40 procent,“ uvedl ministr Blatný s tím, že to bude znamenat hlavně změny v dodávkách především pro praktické lékaře. Touto látkou ale některé státy jako Německo, Francie či Itálie dočasně přestávají očkovat. Po vakcinaci se totiž vyskytlo pár případů krevních sraženin, tzv. trombóza. Podle Blatného ale u nás pro to není důvod a i nadále ji lidé budou dostávat. Souvislost s trombózou totiž není prokázána.

Testování ve firmách: Odhalení necelého procenta nakažených... Havlíček chce zvýšit frekvenci a testovat musí i firmy nad 10 zaměstnanců

Povinné testování zaměstnanců se stalo běžnou praxí většiny českých firem. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR podniky stihly dodržet nejzazší vládní termíny a otestovaly své zaměstnance včas. Podíl pozitivních záchytů koronaviru byl 0,77 procenta. Ministr průmyslu Karel Havlíček (51, za ANO) chce ale testovat ještě častěji. A to rovnou dvakrát týdně.

V podnicích nad 250 zaměstnanců testy odhalily nákazu u 0,75 procenta lidí, ve firmách od 50 do 250 pracovníků byl podíl pozitivních záchytů 1,24 procenta. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jana Rafaje (44) je to dáno tím, že velké společnosti začaly s testováním mnohem dříve, než to vláda nařídila, a mají propracovanější systém dodržování hygienických pravidel. „V průmyslu šíření nemoci odpovídá celorepublikovému průměru,“ řekl Rafaj. S ním souhlasí i ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). „Pozitivita testů ve firmách se pohybuje mezi jedním až dvěma procenty,“ tvrdil v pátek Blatný. Svaz se ve svém průzkumu tázal 152 podniků. Dané firmy otestovaly přes 114 tisíc zaměstnanců, pozitivních z nich bylo 882 lidí. Celkem podle vicepremiéra Jana Hamáčka (42, ČSSD) mohlo být podchyceno na 15 tisíc nakažených.

Ministr chce přitvrdit

Vláda navíc včera jednala o Havlíčkově návrhu na zavedení častějšího testování ve firmách. Zaměstnanci by test museli podstoupit hned dvakrát v týdnu. Konečné rozhodnutí ale včera nepadlo. Havlíček chce dál jednat s profesními organizacemi. Jisté ale je, že nově se do testování budou muset zapojit i firmy s více než 10 zaměstnanci. Kabinet včera odklepl, že první kolo povinného testování musí tyto podniky stihnout do 26. března. „Čím více lidí se bude testovat, tím více se odhalí jedinců, kteří o nákaze ani nevědí. Správně by se měla testovat většina populace a postupně to k tomu směřuje,“ napsal Aha! imunolog Václav Hořejší (71). V současné době platí povinnost provádět test pouze jedenkrát za týden.

Vítězí samotesty

Podniky mohou k testování povolat své závodní lékaře, najmout externí firmu nebo využít samotestovací sady. Poslední možnosti podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR využilo 47 procent společností. Kvůli zvýšené poptávce se ale cena samotestů vyšplhala až ke 150 korunám za kus. Zdravotní pojišťovny přitom firmám na jeden test přispívají 60 korun. „Doporučujeme firmám, aby při výběru samovyšetřovacích testů nehleděly jen na jejich cenu. Data z průzkumu potvrzují, že se firmy tímto doporučením řídí. Dvě pětiny firem za testy platí přes 100 korun za kus,“ uvedl viceprezident svazu Jan Rafaj s tím, že bude usilovat o to, aby pojišťovny přispívaly větší částkou. O přispěvku chce tak dál jednat s ministrem Havlíčkem. Ten ale počítá s tím, že cena cestů postupně klesne. Povinné testování je pro firmy nutností od 3. března. Zaměstnavatelé svým pracovníkům nesmí bez negativního testu umožnit přístup na pracoviště.

Přečtěte si
František Klapal
27. 8. 2022 • 17:10

Já jsem hodně rád za to, že už je ten covid tak nějak za námi. Právě testování mě stálo poměrně dost peněz a žádný reálný přínos to bohužel nemělo. Jsem tedy rád, že teď ty peníze mohu využít ve prospěch svého podnikání. Ještě letos bych například do firmy rád koupil nové šroubové kompresory od http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis.cz/

AHel
16. 3. 2021 • 23:07

Tak kde je to semeniště nákazy...lidí přibývalo, nemocnice praskají ve švech a podniky mají malý záchyt...mě to tedy hlava nebere,,, obchody jsou zavřené, hospody také....tak, kde je zdroj nákazy, od koho se lidé nakazí?????

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.