Světlo na konci tunelu? Vláda chce delší nouzový stav! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Světlo na konci tunelu? Vláda chce delší nouzový stav!

Tisková konference po jednání vlády (18. 3. 2021): Jan Blatný a Karel Havlíček (oba za ANO)
Tisková konference po jednání vlády (18. 3. 2021): Jan Blatný a Karel Havlíček (oba za ANO) (Úřad vlády ČR)

Povinnost pravidelného testování na covid ve firmách se rozšíří i na ty nejmenší podniky a také na živnostníky. Včera to schválila vláda, stejně jako žádost na prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Podporu musí ale kabinet hledat ve Sněmovně.

Antigenní testování v podnicích a státních úřadech nad 10 pracovníků se osvědčilo. Vláda se proto rozhodla tuto povinnost rozšířit. „Úspěšný projekt se od 6. dubna rozšíří i na menší firmy do 10 zaměstnanců a také OSVČ, které při výkonu své činnosti přicházejí do styku s třetími osobami,“ napsala na Twitter ministryně financí Alena Schillerová (57, za ANO). Každý týden se tak testy budou týkat celkově až 4 milionů lidí.

„Plošné testování je spolu s očkováním naše hlavní jízdenka zpět do normálního života,“ dodala šéfka státní kasy. Jak často je lidé budou muset podstupovat, jednou za sedm či za pět dní? To není jasné, kabinet své rozhodnutí odložil a bude o tom nadále diskutovat. Pandemie se podle ministra vnitra Jana Hamáčka (42, ČSSD) začíná pomalu dostávat pod kontrolu. Češi si ale musí na razantnější povolován opasků stále počkat. „Hranice pro větší uvolnění je kolem tří tisíc hospitalizovaných. K tomu bychom měli směřovat,” prohlásil. Podle něho se k tomu země blíží, ale pomalými krůčky. A vláda nechce udělat žádnou chybu, proto žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. Ten by tak měl skončit 27. dubna.

Jeho delší trvání ale není jisté. Mezi poslanci pro to kabinet nemá dojednanou podporu. Od 5. března žádalo Česko o pomoc s umístěním desítky pacientů s covidem do některých sousedních zemí. Řada nemocnic totiž nebyla schopna pacientům zajistit standardní péči. To je ale podle Hamáčka minulostí. „Česko už nežádá o zahraniční pomoc. Ministerstvo zahraničních věcí stáhlo žádosti, které jsme měli zejména ve vztahu k Německu, Polsku a dalším,” řekl šéf vnitra.

Karanténu zkontroluje policie!

Policie a hygienické stanice začnou provádět kontroly lidí v karanténě či v izolaci. Stát už to takto chtěl provádět před rokem, ale nakonec z toho sešlo. „Takovouto dohodu jsme měli na jaře, vznikl tam ale problém s Úřadem na ochranu osobních údajů. Bylo to ale už vyřešeno, policie bude dostávat pravidelně systémy lidí v karanténě a bude vykonávat intenzivní kontroly. Věřím, že drtivá většina to bude respektovat. Musím zopakovat, že šíření nakažlivé nemoci je trestný čin,“ prohlásil Hamáček. Podle Blatného je právě dodržování něčím, co významně pomůže brzkému uvolnění opatření.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.