Očkování: 10 důležitých kroků k registraci a informace o NEMOCENSKÉ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Očkování: 10 důležitých kroků k registraci a informace o NEMOCENSKÉ

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Z šedesáti na sto procent se má Čechům zvednout nemocenská. Vláda včera posvětila návrh ministryně práce Jany Maláčové (39, ČSSD). Na stole měli ministři i zavedení povinného testování ve velkých firmách.

„Právě jsme na vládě schválili 100 % nemocenskou pro všechny, kteří musejí zůstat doma v karanténě nebo izolaci kvůli infekčnímu onemocnění,“ napsala na sociální sítě Maláčová. Návrh ale počítá s tím, že by se to týkalo jen lidí v karanténě či izolaci spojené s covidem. Navíc jen v měsících březnu a dubnu. Vše ale musí schválit ještě Parlament. Sněmovna má změnu projednat ve stavu legislativní nouze dnes a Senát ve středu. A proč to ministryně navrhuje? Minulý týden poslanci neschválili tzv. izolačku, jež měla bránit propadu příjmů a tím motivovat lidi, aby šli do karantény a hlásili své kontakty.

Pátek nebo středa?

Povinné testy ve firmách od 250 zaměstnanců mají podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) být spuštěny už tento týden. Pokud podniky sady mít nebudou, mají podle vicepremiéra Jana Hamáčka (42, ČSSD) zavést sváteční provoz. Tam kde opatření po vyhlášení nebudou dodržovat, bude hrozit pokuta až 500 tisíc korun nebo úplné uzavření podniku. Od kdy firmu budou muset své zaměstnance povinně testovat, ale není jasné. Do uzávěrky vydání nebylo rozhodnutí vlády známo.

NEMOCENSKÁ

Nemůžete pracovat kvůli nemoci? Postará se o vás zaměstnavatel a stát. Nikdy ale nedostanete tolik, jako kdybyste chodili do práce.

Každý nemocný peníze nedostane

Na peníze za nemoc nemá nárok každý marod. Pouze zdravotní problémy totiž nestačí. Protože se nemocenské (lidově nemocenská) vyplácí z nemocenského pojištění, má na ně nárok jen ten, komu se z výdělku strhává pojistné.

Platí zaměstnavatel i stát

Za prvních 14 dní nemoci dostanete peníze od zaměstnavatele, tzv. náhradu mzdy. Platí sice už od prvního dne nemoci, ale jen za pracovní dny. Od 15. dne nemoci pak začíná peníze (nemocenské) vyplácet stát, prostřednictvím správy sociálního zabezpečení a platí za každý den, včetně víkendů.

Částku zvýší délka nemoci

Nemocný nebere po celou dobu nemoci stejnou částku. Čím déle marodí, tím více získá. Po 31 dnech nemoci se nemocenské zvýší o 6 %, od 61 dne nemoci pak o 12 %.

Roky marodit nemůžete

Marodit není možné do nekonečna. Maximum je 380 dnů. Pak je možné si požádat buď o prodloužení výplaty dávky, nebo o invalidní důchod.

Papírování zjednodušila e-neschopenka

Už déle než rok jsou papírové neschopenky nahrazeny eNeschopenkou – elektronickou neschopenkou. Díky tomu nemusíte do práce nic nosit, stačí jen ihned oznámit svou dočasnou pracovní neschopnost (telefonicky nebo emailem). Průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce s vyznačeným termínem kontroly dostanete vytištěný, ostatní doklady zasílá lékař elektronicky přímo okresní správě sociálního zabezpečení.

Na peníze si počkáte

Peníze za svou nemoc nedostanete hned. Od zaměstnavatele je můžete čekat až v termínu své výplaty, od okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) nejpozději do jednoho měsíce od data, kdy jí zaměstnavatel odevzdal všechny správně vyplněné podklady pro výplatu peněz.

Začalo očkování i mladších seniorů a vážně nemocných. Zapojili se také praktici. Registrovalo se už přes 100 000 lidí: Návod pro sedmdesátníky: Jak se dostat k vakcíně

 

Po osmdesátiletých se konečně dočkali i sedmdesátiletí senioři! Hned v první den, kdy se mohli registrovat k očkování proti covidu, se jich o »včeličku« včera přihlásilo přes sto tisíc. Do akce se zapojili i praktičtí lékaři. Ministerstvo zdravotnictví tajilo, kdy přesně bude registrační systém pro lidi nad 70 let spuštěn. Nakonec se tak stalo hodinu před půlnocí na včerejšek. Díky tomu se předešlo kolapsu kvůli náporu v jeden čas, jak tomu bylo při registracích starších lidí. I mladší nemocní „Nechali jsme navýšit kapacity. A to už od soboty, kdy se mohou registrovat na očkování učitelé, takže situace by se neměla opakovat. Průběžně jsme testovali, tak jsme vychytali všechny mouchy,“ ujistil už před spuštěním Aha! vládní zmocněnec pro informační technologie Vladimír Dzurilla (38).

Zájem o to registrovat se – a v případě dostatku vakcíny si i rovnou rezervovat termín v očkovacích centrech – byl velký. Přihlásit se o vakcínu ale mohou i lidé mladší, kteří jsou ale vážně nemocní. Mají tedy třeba potíže se srdcem nebo cukrovku. K praktikům přímo Nově začali očkovat i praktiční lékaři, z pěti tisíc se včera zapojilo na 4000 ordinací. Kdo si chce nechat píchnout látku právě od nich, měl by se obrátit přímo na ně a nehlásit se do centrálního systému. Praktici totiž zaregistrují pacienta sami. „Pokud je pacient registrován v centrálním systému a chtěl by se jít očkovat k praktikovi, musel by nejprve zrušit rezervaci v systému, což lze učinit pouze složitým způsobem telefonicky na centrální telefonní lince rezervačního systému,“ uvedli v prohlášení praktici.

Kde se registrovat? V centrálním registračním systému na adrese registrace.mzcr.cz. Kdo se může registrovat? Lidé starší 70 let a také ti mladší, kteří jsou ale vážně nemocní (kardiovaskulární choroby, diabetes apod.). Jak se určí pořadí? Centrální registrační systém řadí zájemce sám, a to podle věku. Datum či hodina registrace nemá na pořadí vliv.

Deset důležitých kroků

JAK NA TO:

  1. Zadejte na webu své telefonní číslo. 2. Počkejte, až vám na mobil přijde PIN, který zapíšete do systému. 3. Do formuláře, který se vám otevře, vyplníte údaje o sobě a vyberete si očkovací místo. 4. Odešlete žádost. 5. Vyčkejte na SMS z očkovacího místa (obsahuje PIN2), abyste si mohli zarezervovat termín k očkování. 6. Na webu rezervace.mzcr.cz si zablokujete termín očkování pomocí čísla pojištěnce (rodné číslo) a PIN2, který jste obdrželi v SMS. 7. Termín i čas prvního očkování si vyberete na očkovacím místě, které jste zadali při registraci, termín pro druhou dávku se vám vygeneruje automaticky. 8. Na provedení rezervace máte 72 hodin, jinak budete vráceni zpět do registrace a musíte počkat na novou SMS s výzvou z očkovacího místa. 9. Pozor! Do registrace můžete být vráceni maximálně třikrát, pak registrace zaniká. 10. Potřebujete-li změnit termín nebo udělat jiné změny, volejte na informační linku 1221, která je v provozu každý den od 8 do 19 hodin.

Další informace najdete v dnešním článku o "Prevenci"

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.