V Česku platí ode dneška nová pravidla pro život: Pozor na to, kam půjdete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Česku platí ode dneška nová pravidla pro život: Pozor na to, kam půjdete!

Cestovat napříč zemí bež řádného důvodu již není možné.
Cestovat napříč zemí bež řádného důvodu již není možné. (Archiv Blesku)

Do trochu jiného světa se dneska probudilo Česko. Není už možné cestovat napříč zemí bež řádného důvodu, ani posílat děti do školy. S čím pro příští 3 týdny musíte počítat?

Okres je náš domov

Vláda zakázala lidem opustit území okresu nebo hlavního města Prahy, na jehož území máme trvalý pobyt nebo bydliště, bez zásadního důvodu. K výjimkám patří cesty do práce, na úřady, za lékařem či nezbytnými nákupy. Sportovat, chodit na vycházky pak mohou lidé jedině v obci, ve které žijí. Dodržování pravidel namátkově kontrolují policisté. Těm důvody, proč opouštítě svůj okres, musíte předložit formou čestného prohlášení.

Dětem už botičky nekoupíte

Prodejny s dětským textilem a obuví, papírnictví, zámečnictví, prádelny, čistírny a další provozovny musí být uzavřeny. Nakupovat můžete jen ve vybraných provozovnách, kam patří například potraviny, lékárny, optiky, trafiky či čerpací stanice.

Školy jsou zavřené

Mateřské školky a první a druhé třídy základních škol, které ještě v uplynulých měsících fungovaly, jsou povinně zavřené. Otevřena jsou jen školská zařízení pro děti členů záchranného integrovaného systému.

Respirátory prakticky všude

Na ulici musíme mít minimálně chirurgickou roušku, ještě však lépe respirátor. Ten je totiž povinný například v MHD či v obchodech. Chirurgické roušky nebo respirátory jsou ode dneška povinné i na pracovištích. Ochranné prostředky musí zajistit pracovníkům zaměstnavatel.

Víte, že...

...za porušení vládních nařízení hrozí až 20tisícová pokuta?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.