Třítýdenní »samotka« podle vlády : Co (ne)můžeme, kam (ne)smíme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Třítýdenní »samotka« podle vlády : Co (ne)můžeme, kam (ne)smíme

Tiskovka po jednání vlády (26.2.2021)
Tiskovka po jednání vlády (26.2.2021) (Úřad vlády ČR)

Čekají nás tři »poustevnické« týdny. Z okresu se hneme na krok jen s výjimkami. Stop návštěvám nejen přátel, ale i příbuzných. Do přírody jen v obci, kde bydlíme, a pouze s členy rodin z jedné domácnosti. Vláda rozhodla o tom, co všechno už od zítřka (ne)můžeme a kam (ne)smíme...

Ani na krok

Od zítřka platí zákaz opouštět území okresu (nebo hl. m. Prahy), na jehož území máte trvalý pobyt nebo bydliště. Výjimkou je např. cesta do zaměstnání či k lékaři. Mezi městskými částmi je přejíždění možné. Platí pro ně stejná pravidla jako pro jeden okres. Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie včetně cest vlaky či autobusy.

Povolené služby

Ze služeb budou fungovat čerpací stanice, výdejny zboží z e-shopů, taxislužby, pohřební služby, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Výjimku mají také trafiky, prodejny krmiv, zahrádkářských a domácích potřeb. Restaurace mohou dál mít otevřena výdejní okénka. 

Kde vás neobslouží

Zavřené budou např. prádelny, čistírny a prodejny náhradních dílů, prodejny textilního materiálu a galanterie. Výjimku nemají ani účetní poradci, provozovny oprav a údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost či zámečnictví.

Autoservisy venku

Mezi uzavřenými službami jsou uvedeny také autoservisy. S odkazem na informace od ministerstva průmyslu a obchodu však včera uvedl Svaz dovozců automobilů, že mohou dále fungovat. Zákazníci ale nesmí do provozovny. Veškerou komunikaci je nutné uskutečnit venku a kontakt se zákazníkem musí být zcela omezen pouze na předání vozidla ve venkovních prostorách za dodržení všech obecných hygienických pravidel.

Zavřené školy i školky

Uzavřené budou všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Do lavic tak opět neusednou ani žáci prvních a druhých tříd. Zavřou se speciální školy pro handicapované. Otevřené mohou zůstat jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému.

Celý článek s dalšími podrobnostmi naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (28. 2. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.