Zavřené prodejny? Neústavní, rozhodl soud! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zavřené prodejny? Neústavní, rozhodl soud!

Rozhodnutí ÚS dopadne i na další vládní opatření, míní právník. Vláda by je měla upravit
Rozhodnutí ÚS dopadne i na další vládní opatření, míní právník. Vláda by je měla upravit (Archiv Blesku)

Jako dostatečně neodůvodněné zrušil Ústavní soud vládní nařízení omezující maloobchod. Verdiktem se sice provozovny neotevřou, státu ale hrozí, že se teď na něj sesypou žaloby.

Ústavní soud včera vyhověl návrhu senátorů a zrušil část vládního usnesení týkající se omezení pro maloobchod a služby. Nebyla podle něj dostatečně odůvodněna. Soud také kritizoval výběr prodejen, jež zůstaly otevřeny a které musely být zavřené. Výjimku ze zákazu dostaly např. obchody s potravinami, lékárny, drogerie, květinářství či papírnictví. Otevřeno mohou mít také hypermarkety s různým zbožím. Zavřené provozovny se ale teď přesto neotevřou. Rozhodnutí justice se totiž týká opatření, jejichž platnost skončila 14. února a nahradila je jiná. Svaz obchodu a cestovního ruchu však kvůli verdiktu vyzval vládu, aby do týdne připravila návrh, jak opatřeními zasažené podnikatele odškodní. V opačném případě prý bude kabinet čelit desítkám tisíc žalob.

Zase politikaří?

Nyní by podle ústavního experta Jana Kudrny měl stát vydat opatření znovu, jen jej lépe zdůvodnit. „Když jsem ale četl ten nález, tak mi není jasné, jak jinak a lépe to vláda má zdůvodňovat. Není tam požadavek na formu a není tam ani přesně dáno, kolik toho zdůvodnění má být,“ řekl Kudrna Aha!. S verdiktem ale nesouhlasí trio ústavních soudců. Podle jednoho z nich, Jaroslava Fenyka (59), instituce zasahuje do politiky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.