Boj o volební pravidla začal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Boj o volební pravidla začal

Koalice chce vycházet hlavně z lidoveckého návrhu.
Koalice chce vycházet hlavně z lidoveckého návrhu. (Foto ČTK/K. Šulová)

Přesně osm měsíců zbývá do voleb. Jaká ale budou pravidla hry? Předsedové sněmovních partají včera zahájili jednání o nové podobě volebního zákona, který minulý týden pozměnil Ústavní soud.

Spor se vede o počtu volebních obvodů a bonusu pro vítěze. Zůstane Česko u 14 krajských volebních obvodů, nebo přejde na jeden velký? Názory se různí. Zachovat ty krajské by chtěla TOP 09, ODS, KDU-ČSL, STAN i Piráti. Vládní ČSSD by však ráda sjednocovala a zavedla obvod jen jeden. „Prosazujeme 14 krajů a vycházet chceme z novely zákona, kterou již před časem předložili lidovci,“ napsala deníku Aha! šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (36).

Partaje nemají jasno ani v bonusu pro budoucího šampiona voleb. Ten by podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše (66, ANO) měl dostat kromě poměrného počtu křesel navíc ještě několik dalších. Strany se ale už teď shodují na tom, že zákon by měly předložit nejpozději do dvou měsíců, aby stihl projít Sněmovnou a Senátem. Obě komory se navíc musí shodnout na stejném znění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.