Ústavní soud proškrtal volební zákon. Nasupený premiér Babiš: Ovlivňují volby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ústavní soud proškrtal volební zákon. Nasupený premiér Babiš: Ovlivňují volby!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Blesk:Daniel Cernovsky)

Vidle do podzimních voleb hodil včera Ústavní soud. Vyhověl totiž stížnosti senátorů a zrušil dvě klauzule volebního zákona. Jedna určovala hranici pro koalice, aby mohli do Sněmovny a druhá pak systém přepočtu na mandáty. Šéfové stran proto rychle musí připravit nový model a upravit zákon tak, aby se říjnové hlasování stihlo.

﷯Na Ústavní soud se v roce 2017 obrátilo 21 senátorů, kteří si mimo jiné stěžovali na sčítací pravidlo pro vstup do Sněmovny pro strany kandidující v koalici. Ty totiž potřebovali v případě kandidátky dvou uskupení získat 10 procent místo pěti. Tři pak dokonce patnáct. Podle nich to bylo diskriminační a soudci jim také dali za pravdu. „Zajistit rovné volební právo je nezpochybnitelný ústavní příkaz,“ prohlásil jeho šéf Pavel Rychetský (77) s tím, že koalicím tak bude stačit, aby se do dolní komory parlamentu dostali, překročit jenom pět procent. A změna bude platit už letos v říjnu.

Změňte přepočet

Kromě toho ale také soudci v Brně škrtli i paragraf upravující, podle kterého se jednotlivým stranám rozdělují mandáty. Podle soudce zpravodaje Jana Filipa má totiž každá strana získat počet mandátů odpovídající podílu odevzdaných hlasů. Což se nyní nedělo kvůli rozdílné velikosti jednotlivých krajů. Nad rozhodnutím soudu kroutí hlavou premiér Andrej Babiš (66, ANO). „Ústavní soud se snaží ovlivnit politickou situaci a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém,“ řekl v reakci na nález Babiš s tím, že měnit pravidla v průběhu hry je nestandardní.

Opozice rozhodnutí vítá

Nález Ústavního soudu vítají hlavně zástupci KDU-ČSL, Pirátů a Starostů, jejichž senátoři stížnost podali. Podle předsedy sociální demokracie a ministra vnitra Jana Hamáčka (42) je ale důležité se co nejrychleji sejít a najít řešení. „Budu schůzku iniciovat. My musíme najít shodu, proto není čas ztrácet čas,“ řekl deníku Aha!. Připravena konstruktivně jednat je také ODS. To potvrzuje i šéf Senátu Miloš Vystrčil (60, ODS), který chce volební změny přijmout do konce května. Předseda vlády ale nepovažuje za reálné, aby se Sněmovna rychle shodla na novém znění volebního zákona. Hnutí ANO ale podle něho bude dělat maximum.

Rozkol na soudu

Z patnáctičlenného sboru Ústavního soudu ale s rozhodnutím svých kolegů nesouhlasí čtyři soudci – Ludvík David, Jaroslav Fenyk, Josef Fial a Radovan Suchánek. Podle nich nebyl dosavadní systém ideální, ale zachovával ústavní zásady poměrného zastoupení. Kritizují také načasování rozhodnutí a projednání. „Vrcholem arogance je vyhlášení nálezu pouhých 19 hodin po jeho přijetí, aniž by však bylo soudcům dáno k dispozici jeho konečné znění,“ napsali ve svém prohlášení čtyři soudci.

Politolog Jan Kubáček pro Aha!: Apetit voličů se nezmění

„Pro voliče se zatím nic nemění. Může z toho mít jenom pocit prazvláštní pachuti, že se mění pravidla velmi blízko voleb. Půjde hlavně o testování nervů, jestli politici dokážou rychle přijít s konstruktivním řešením nebo si budou vzájemně okopávat kotníky. A také to bude testování volebních aliancí. Teoreticky by se dalo říct, že impulzy spolupráce se vytratily. Teď se ukáže, jestli je spolupráce hlubší nebo byla jen pragmatická, vedená tím, aby nepropadaly voličské hlasy a tím pádem mandáty. Apetit voličů se ale rozhodnutím soudu příliš nezmění. Spíše se ukáže, zda volič vybere klasické sněmovní politiky nebo se začne poohlížet po někom zvenku. Už teď se dá usuzovat, že systém bude vstřícnější k novým subjektům.“

Víte, že...

 ...volby do Poslanecké sněmovny se budou konat za devět měsíců, tedy 8 a 9. října?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.