Jak se od pondělí změní náš život. Pravda o očkování v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak se od pondělí změní náš život. Pravda o očkování v Česku!

Vláda
Vláda (Úřad vlády ČR)

Jako seriál na pokračování vláda dávkuje opatření, která nám už v následujících hodinách a dnech ještě více ztrpčí život. Ode dneška platí zákaz vycestovat do některých exotických zemí. Včera večer pak kabinet řešil, co by se dalo ještě zpřísnit.

Noční zasedání vlády ve středu přineslo zatím »jen« omezení pro cestování za hranice a kompenzace za testování zaměstnanců firem. Další »esa« si ale kabinet Andreje Babiše (66, ANO) ještě schová. Vynést je na veřejnost ale podle vicepremiérky Aleny Schilerové (56, za ANO) nechce dřív, než jestli Sněmovna dnes prodlouží nouzový stav.

Prodlouží ho?

„My o opatřeních nemůžeme hlasovat, dokud neznáme právní rámec,” řekla včera ministryně financí. Své plány kabinet už představil opozici, aby ji přesvědčil, že stav nouze je třeba. Ten současný končí už v neděli o půlnoci a vláda by ráda, aby ho poslanci prodloužili do konce března.

Stop cestování

Babiš už dříve nastínil, že opatření by mohla být podobná jako při první vlně epidemie před rokem. Na to už částečně došlo, protože počínaje dneškem Češi nesmí vycestovat například do Brazílie, Keni, Jihoafrické republiky a dalších zhruba osmi převážně afrických států. Od pondělí... Podle vládního materiálu pro opozici, který Aha! získalo, jsou ve hře ještě následující opatření: v březnu do tříd nepůjdou už ani ti nejmenší, školy se zcela zavřou. Lidé na pracovištích budou muset nosit povinně respirátory a zakáže se i zbytné cestování mezi kraji. Počítá se i s dalším omezením prodeje. A trvat dál má i zákaz vycházení mezi 21. – 5. hodinou.

Covid v Zoo

Praha u goril a lvů Richardovi nechutná! PRAHA (vet) – Koronavirem v Zoo Praha onemocněl gorilí samec Richrad a lvi indičtí Jamvan a Suchi. Ukázalo to testování prováděné ze vzorků trusu. Richard trpí únavou a nechutenstvím, lvi mají rýmu a pokašlávají. Průběh nemoci je u nich ale zatím mírný. Patrně se nakazili od covid pozitivních chovatelů.

Co má kabinet v rukávu?

Další omezení výuky

Podle dosavadních informací by se mohly uzavřít mateřské školy. Dál by fungovala jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému. Do škol by měli přestat chodit také žáci prvních a druhých tříd základních škol.

Tvůj kraj, tvé místo

Kabinet zvažuje také omezení pohybu mezi kraji či do určité vzdálenosti – mluví se max. o 20 kilometrech – od bydliště. Výjimkami by byly např. cesty do zaměstnání a k výkonu podnikatelské činnosti, či cesty k lékaři.

Nové povinnosti firem

Už ve středu kabinet schválil, že od 1. března bude stát kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Jak to bude vypadat v praxi? „Každý zaměstnanec nebo živnostník získá příspěvek na čtyři rychlotesty za měsíc,“ přiblížil vicepremiér Karel Havlíček (51, za ANO). Kabinet také schválil 11 produktů pro dobrovolné samotestování, firmy si je budou moci zakoupit od certifikovaných výrobců. Zaměstnavatelé pak budou muset všechny pozitivně testované hlásit hygienickým stanicím. Další povinností by mělo být i nošení respirátorů na pracovišti.

Otevřou se? Obchody čeká pravý opak

Ještě celkem nedávno vicepremiér Havlíček sršel optimismem, že by se mohly otevřít i další obchody. Dnes už o tom vláda vůbec neuvažuje, naopak zavřít by mohly i provozovny, které dosud měli výjimku.

Fungovat by měly jen: *prodejny potravin *čerpací stanice a prodejny paliv *drogerie a lékárny *potřeby pro zvířata *optiky *trafiky *prádelny a čistírny *autoopravny *opravy počítačů, mobilů a domácí elektroniky *pohřební služby *domácí potřeby a železářství – prodejny nábytku, koberců či podlahových krytin mají mít zavřeno *prodejny dětského oblečení a dětské obuvi *taxislužby

Očkování seniorů proti covidu-19

Eva Frélichová ze Znojma: Mámu (86) jsem registrovala 33 dní

Nejenom, že není dostatek vakcín, problém je stále i s objednáváním na očkování. Když Eva Frélichová ze Znojma chtěla do systému zaevidovat svou maminku (86), trvalo to 33 dní.

„Maminka je stižena stařeckou demencí. Registraci jsem jako její opatrovník zajišťovala sama. Poprvé jsem to zkusila hned první den, kdy to bylo možné. Když nedošel ani po několika dnech PIN kód, zkusila jsem to znovu,“ uvedla právnička ze Znojma. Opět čekala několik dnů, marně. Registraci zkusila tedy do třetice. Poté ji přišla zpráva, že je požadavek zablokován z důvodu duplicity. „Zároveň přišel PIN kód, nešel ale použít,“ pokračovala. Vzápětí narazila na další problém, když se rozhodla použít linku 1221. „Operátorka žádala, aby maminka sama potvrdila, že vakcínu chce. Vůbec nebrala zřetel na to, že nedokáže již sama komunikovat a já jsem její opatrovník,“ dodala Frélichová, která nakonec musela změnit hlas a přes telefon mámu simulovat.

Víte, že...

...při registraci do systému schází upozornění, aby ji lidé nezkoušeli opětovně? Přitom kvůli tomu dochází k zablokování žadatele.

Češi jako očkovací zoufalci v Evropě!

Čeští zdravotníci píchli od počátku očkování proti koronaviru 600 429 dávek vakcíny (k včerejšímu ránu). V přepočtu na 100 000 obyvatel to představuje 5,61 % naočkovaných. V rámci Evropy jsme v poslední desítce.

Tabulku najdete v tištění verzi Aha! 26.2.2021

Přečtěte si
AHel
26. 2. 2021 • 18:12

To zase psal nějaký debil. O jaké ztrpčování se hovoří.Člověk s průměrnou inteligencí přece nic jiného nemohl očekávat. Bují britská a africká mutace covidu a je nakažlivější než normální covid. Každým dnem přibývá nemocných. Nemocnice toho mají už plné kecky a nemají lůžka. Nedaří se urychlit očkování, covid pokládá i malé děti ve školách a školkách, ve výrobních provozech se nedodržují žádné opatření, hlavně se vyrábí, aby vlastník byl ještě více prachatý...to fakt občany zklamalo, že se neotevřeli lyžařské areály, hospody fitka a já neví co ještě? Jsme země ***, jde nám o životy a většina lidí se chová jako smyslu zbavená monstra, hlavně kouřit, chlastat a revoltovat, když musí mít na hubě roušku, to je fakt neštěstí. Stydím se za lidi v České republice, nikoliv za vládu, ta je stejná jako ty předchozí, hrabe jen pod sebe, ale lidi by se měli chovat jinak.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.