Jak to bude s rouškami? Doma šité už NESTAČÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jak to bude s rouškami? Doma šité už NESTAČÍ!

Češi začali skupovat respirátory, zásoby jsou zatím dostatečné.
Češi začali skupovat respirátory, zásoby jsou zatím dostatečné. (Archiv Blesku)

Rouška ušitá doma na Brigitu nestačí. Nakažlivější mutace koronaviru a rychlejší šíření nákazy zavinily další utahování šroubů. Na místech s větší koncentrací lidí si musíte ode dneška nasadit respirátor, nanoroušku nebo alespoň dvě chirurgické ústenky.

Loni na jaře vybavily české švadlenky rouškami celý národ. Teď už ale ochranné pomůcky z prostěradel a starých trenýrek nestačí. Může za to hlavně agresivnější britská varianta viru zvaná Brigita.

Chrání obě strany

„Doma vyrobené roušky a jiné provizorní ochrany úst už se nebudou považovat za dostatečnou ochranu,“ potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2. Zatímco rouška chrání především okolí nositele před ním samotným, respirátor poskytuje ochranu i tomu, kdo jej má nasazený.

900 za měsíc

Rozpočet domácnosti ale takové vydání už pocítí. Respirátor je ve většině případů jednorázová pomůcka a jeden byste měli používat zhruba osm hodin. Ten nejlevnější pořídíte za 15 korun. Za měsíc tak zaplatíte 450 korun. Pokud si tedy vystačíte jen s jedním denně. Chodíte-li do zaměstnání, budete potřebovat alespoň dva, a to už při poctivém užívání vyjde nejméně na 900 korun měsíčně.

Záhadné nanoroušky

Pokud nemáte respirátor, můžete si podle nařízení vlády vzít i tzv. nanoroušku. Jenže nikdo neví, co to přesně je... „Nanoroušky nejsou vůbec specifikované. Z našich testů vyšlo, že některé měly účinnost i přes 99 procent a jiné téměř nulovou,“ říká Petr Ondráček z Ústavu chemických procesů AV ČR. S tím, že pro termín nanorouška chybí jasné definice, souhlasí i předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs. „Někdo může skutečně nazvat nanorouškou něco, co v sobě má třeba částice stříbra. To pak nemá efekt. To, co efekt má, je rouška, která obsahuje nanomembránu. To je hustá síť nanovláken, která má otvůrky o velikosti sto stopadesáti nanometrů a dokáže zachytávat právě ty velmi malé částice včetně virů,“ vysvětluje Jiří Kůs. Lidé by podle něj měli kupovat nanoroušky od českých výrobců a ptát se, zda skutečně obsahují membránu z nanovlákna.

V obchodech, MHD i úřadech?

O tom, kde přesně bude třeba lepší ochranu nasadit, vláda teprve jednala. Velmi pravděpodobně půjde o ochody, veřejnou dopravu a úřady. „Povinnost se zvažuje i pro pracoviště,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.