Zeman velebil i pošťouchl Čínu... a občas sundal roušku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zeman velebil i pošťouchl Čínu... a občas sundal roušku

Prezident pozdravil, jak doba velí, ale bez roušky.
Prezident pozdravil, jak doba velí, ale bez roušky.  (Foto Facebook)

Po více než roce a poprvé od vypuknutí pandemie se prezident Miloš Zeman (76) vydal do ciziny. A v Polsku zvládl jednou ranou hned dva summity. Jeden s Čínou, a druhý se zástupci zemí Visegrádské čtyřky.

Zeman se včera ráno ještě před jednáním V4 stihl přes videohovor připojit k setkání Číny se zeměmi východní a střední Evropy 17+1. Stejně jako ostatní účastníci vystoupil s projevem, v němž pozdravil svého »dobrého a dlouholetého přítele, pana prezidenta Si« a popřál říši středu mnoho úspěchů. A dovolil si šťouchanec kvůli nesplněným slibům ohledně čínských investic v Česku. „Myslím si, že se někdy dopouštíme té chyby, že podepisujeme nejrůznější memoranda o spolupráci, ale ne vždy se je daří naplnit konkrétním obsahem,“ uvedl.

Pandemie a klima

Odpoledne se pak v rezidenci na poloostrovu Hel prezident účastnil jednání hlav států V4. Zeman ve své řeči poukázal na významnou roli exprezidenta Václava Havla (†75) při založení skupiny. »Čtyřka« ale řešila hlavně ekonomiku zasaženou pandemií a také otázky klimatu. Jednání probíhala za přísných proticovidových opatření, přesto byl Zeman občas vidět bez ochrany nosu a úst. „Roušku neměl pan prezident jen ve venkovních prostorách na velmi čerstvém zimním vzduchu, při krátkém ceremoniálu, na jednáních uvnitř budovy byl s rouškou,“ vysvětlil Aha! mluvčí Jiří Ovčáček. Prezidenti si den mezi jednáními zpestřili také obědem, kdy si pochutnali na tresce s bramborovou kaší a cuketovými závitky.

Ústavní soud: Ať se omluví sám

Mezitím, co prezident vyjel za hranice, rozhodl Ústavní soud, že se má on sám omluvit exporadci Zdeňku Šarapatkovi (62). A to za televizní výrok z listopadu 2017, kdy prohlásil, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Ten ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě. Ústavní soud rozhodl, že výrok nesouvisí s funkcí prezidenta a není tak důvod, aby se podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 1 za hlavu státu omlouvalo ministerstvo financí. Kauzu mu tak vrátil.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.