Zeman vyčítá Blatnému mrtvé: Ať ministr skončí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zeman vyčítá Blatnému mrtvé: Ať ministr skončí!

Ještě loni v říjnu při jmenování přál Zeman Blatnému mnoho úspěchů...
Ještě loni v říjnu při jmenování přál Zeman Blatnému mnoho úspěchů... (Foto Twitter J. Ovčáčka)

Pozvání na schůzku s prezidentem 22. března dostal premiér Andrej Babiš (66, ANO). Jednání ale asi v tradičně přátelském duchu neproběhne. Miloš Zeman (76) totiž bude požadovat, aby premiér odvolal ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO).

Podle Zemanova vyjádření pro Parlamentními listy by se spolu s Blatným měla poroučet také šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Oba totiž odmítají, aby se v Česku očkovalo ruskými a čínskými vakcínami, které zatím nemají schválení Evropské lékové agentury EMA. A proto tu teď podle Zemana umírá dvě stě lidí denně. „Nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí,“ čílila se hlava státu. Blatný včera ČT řekl, že odstoupit sám nemíní, a dokud východní vakcíny neschválí EMA, on je nepovolí. O co prezidentovi vůbec jde?

„Po čase zase vyceňuje zuby. Chce posílit svou roli a dokázat svůj vliv na Babiše. Prezident je zastáncem politiky, která je postavena na dezinformacích a hoaxech, zatímco Blatný vyznává názor vědecké veřejnosti,“ nabídl Aha! vysvětlení politolog Lukáš Jelínek. S Babišem má o Blatném prezident jednat 22. března. A když mu nebude chtít Babiš s odvoláním Blatného vyhovět? „Rozhodně by to nepřispělo k dalšímu zlepšení našich přátelských vztahů,“ odtušil prezident.

A mimochodem, Zeman chce i hlavu ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). „Chápu to tak, že jsem trnem v oku proto, že upozorňuji na bezpečnostní rizika tendru na dostavbu Dukovan,“ uvedl Petříček, který je také proti očkování ruskou a čínskou vakcínou bez certigikace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.