Vakcínu už má přes milion lidí, ubývá i nakažených, ale... Rozvolnění se NEKONÁ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vakcínu už má přes milion lidí, ubývá i nakažených, ale... Rozvolnění se NEKONÁ!

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskovce
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskovce (Archiv Blesku)

Milion lidí už se v Česku podařilo proočkovat a také díky testování zaměstnanců se tempo šíření nákazy výrazně zpomalilo. Kdo ale čekal, že se po 21. březnu, kdy má skončit třítýdenní lockdown, šrouby uvolní, pro toho ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) dobré zprávy nemá...

Ve čtvrtek přibylo 11 083 případů covidu, což je o čtvrtinu méně než před týdnem. Také očkování nabralo nevídané tempo a jen za středu a čtvrtek vakcínu dostalo přes 44 tisíc lidí. Celkem podle Blatného minimálně jednu dávku už má přes milion lidí, zejména seniorů a zdravotníků.

Testy do května?

Předcházet nákaze se daří i díky povinnému testování zaměstnanců firem a úřadů. Pozitivita v podnicích se pohybuje do dvou procent. Testování by podle něj mělo pokračovat ještě několik měsíců. „Já odhaduji minimálně do května, ale uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl Blatný.

Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky. Pomohou proti covidu?

Video se připravuje ...

Jen malý krůček

V průběhu příštího týdne chce Blatný také oznámit, co se stane po 21. březnu, kdy má skončit třítýdenní lockdown. Žádné razantní rozvolnění prý čekat nemůžeme, snad jen, že bychom už nemuseli být zavřeni ve svých obcích. „Zvýšit by se mohl perimetr při volnočasových aktivitách. Nic dalšího si neumím představit,“ připustil Blatný. Důvodem je, že zátěž na nemocnice je stále příliš velká. Ještě minimálně příští týden bude personál pod velkým tlakem.

Covid kosí stále mladší pacienty

„Koronavirus není onemocnění jen starých lidí, může se týkat každého z nás,“ upozorňoval včera znovu Blatný. Narážel na skutečnost, že průměrný věk pacientů na JIPkách se stále snižuje. Zhruba šest procent pacientů na jednotkách intenzivní péče je mladších 40 let. Každý desátý s vážným průběhem je ve věku 50 až 59 let. V první polovině týdne bylo v nemocnicích 9000 pacientů s covidem-19, což je nejvíc od začátku epidemie. Intenzivní péči potřebuje přes 1900 z nich.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.