Negativní test vstupenkou na život (skoro) jako před covidem: Do práce ANO, k holiči ale NE? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Negativní test vstupenkou na život (skoro) jako před covidem: Do práce ANO, k holiči ale NE?

Povinné testování ve firmách se týká zhruba tří milionů zaměstnanců.
Povinné testování ve firmách se týká zhruba tří milionů zaměstnanců. (Foto Aha! – D. Malík, J. Poláček, M. Pekárek, ČTK/D. Glück)

Povinné testování ve firmách se týká zhruba tří milionů zaměstnanců. Negativní výsledek zajišťuje pracovníkovi, že může přijít do »rachoty«. To by ale nemusel být jediný účel. Sloužit by to mohl i v rámci rozvolnění, a to jako vstupenka za kulturou nebo ke kadeřníkovi.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (51, za ANO) má povinné antigenní testování kromě odhalení nákazy i značný psychologický rozměr. „Do boje proti epidemii se tak zapojují prakticky všichni obyvatelé,“ napsal Aha! Havlíček.

Testy nám zůstanou

A pokud se testování v podnicích osvědčí, mohlo by sloužit i k jiným účelům. „Můžeme to v určité době začít aplikovat i jako vstupenku na některé volnočasové aktivity, jako je kultura, sport a některé služby,“ myslí si ministr. Zároveň ale dodává, že po nezbytném lockdownu je cesta postupného uvolňování spojená právě s testováním. Češi si tak pravděpodobně budou muset na tyčinky v nose zvyknout.

Na stole od prosince

Že testování je cesta k návratu do normálu, si myslí také šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (47). „Navrhovali jsme to už v prosinci tehdejší hlavní hygieničce Jarmile Rážové,“ řekl Aha!. Jako příklad dává všelijaké služby, zejména pak ty kosmetické. „Když si kadeřnice udělá jednou či dvakrát týdně test, je to garance pro rovněž otestovaného zákazníka tam zajít. Pokud by to konečně vláda dotáhla, tak by to bylo super, než omezovat takto mobilitu jako nyní,“ je přesvědčen šéf svazu.

Přísné Velikonoce

Podle vyjádření vlády to ale zatím na nějaké velké rozvolňování nevypadá a v přísném režimu budeme muset žít i přes Velikonoce.

Potvrzení na papíře?

Pokud by se skutečně kabinet rozhoupal a negativní test by platil jako propustka třeba na fotbal, muselo by podle šéfa svazu obchodu Tomáše Prouzy vše být elektronickou formou. „Navrhovali jsme, aby vznikla mobilní aplikace, kam by se načítalo, kdy jste podstoupil test a s jakým výsledkem. Toto by pak fungovalo stejně potvrzení po očkování,“ popsal. Podobného názoru je i mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. „Nápad má hodně neznámých. Jakou formou by se například kontrolovalo? Určitě by to muselo být potvrzení v elektronické podobě. Nedokážu si totiž představit, že budeme od diváků prostřednictvím hledištního personálu vybírat a evidovat papírová potvrzení,“ sdělil Aha!.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.