Vnoučata Pavla (71) učinila objev: Nová Věstonická venuše? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vnoučata Pavla (71) učinila objev: Nová Věstonická venuše?

Předmět je jen několik centimetrů velký.
Předmět je jen několik centimetrů velký. (jen 100 let! Foto pro Aha! – Pavel Macura, Petr Nový)

Zajímavý konec měla loni v létě vycházka Pavla Macury (71) s vnoučaty Leou (12) a Danielem (4) v Roztokách u Prahy. V místním potoce děti objevily v bahně předmět, o kterém si myslely, že pochází nejméně ze středověku. Jejich nález prověřili archeologové a došli k zajímavému závěru.

Nalezený předmět vypadal už na první pohled jako koník. „Předmět jsme zahlédli v bahně, v místě, kde se potok pod Levým Hradcem vlévá do Vltavy. Vypadal jako vyřezaný z kostí. Z objevu měly děti velkou radost,“ řekl Aha Pavel Macura. „Nejdřív jsme mysleli, že jsme našli novou Věstonickou venuši,“ dodává žertem. Domněnce, že by mohlo jít o archeologický nález, nahrávala i lokalita, která se nachází pod někdejším hradištěm Přemyslovců. Předmět proto Pavel Macura odeslal k posouzení do Středočeského muzea v Roztokách.

„Měl jsem silný pocit, že figurka stará nebude. Nic se ale nedalo vyloučit bez analýzy,“ říká archeolog muzea Petr Nový. „Nesměli jsme nic zanedbat. Hračka díky omletí vypadala jako sošky středověkých zvířat,“ dodává. Pravdu odhalili v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické. „Zvětšení ukázalo směsici barev různých materiálů, analýza přítomnost celulózy a dalších příměsí. Potvrdilo se, že je soška novodobá,“ vysvětluje. „Koníka někdo vyhodil nejvýše před sto lety, když se hraním poškodil,“ uzavírá archeolog. Rozřešení původu nalezené hračky poskytla etnografka muzea Ivana Kubečková. Na základě složení ukázala na durolin, tvrzenou masu z pilin, klihové vody, papírových vláken a hliněných příměsí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.