Nejstarší rodička světa: Svobodnou matkou v 75! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejstarší rodička světa: Svobodnou matkou v 75!

Otec dívek zemřel 12 měsíců po jejich narození.
Otec dívek zemřel 12 měsíců po jejich narození. (Foto Profimedia.cz)

Indce Erramatti Mangajammaové bylo 73, když díky umělému oplodnění porodila své první děti. Štěstí však dlouho nevydrželo, otec (†84) dívek téměř do roka a do dne skonal. Z Erramatti je teď v pětasedmdesáti svobodná matka s dvojčaty na krku.

Erramatti se v roce 2019 stala nejstarší novopečenou matkou na světě. Přestože se více než 50 let s manželem Rajou snažila o děti přirozenou cestou, nedařilo se jim. Naději jim dalo až umělé oplodnění, které mohla podstoupit díky nebývale dobrému zdravotnímu stavu. Její ošetřující lékař dokonce věřil, že jí je teprve kolem padesáti – starší Indové totiž často nemají rodný list. Erramatti po letech trápení porodila dívky i přesto, že měla přes 30 let po menopauze. Po porodu císařským řezem skončila ve vážném stavu na JIP, ale dostala se z toho.

Velká rána přišla po roce, když Raja zemřel na infarkt. „Strávil s děvčaty pouhých 12 měsíců, ale aspoň měl možnost si před smrtí užít otcovství,“ říká matka dnes dvouletých dívek Ramy a Umy, která si uvědomuje, že její čas může přijít každou chvíli. Proto už rozhodla, kdo bude po její smrti o dvojčata pečovat. „Chci své holčičky vidět vyrůstat, ale pokud se mi něco stane, půjdou do péče rodinného přítele,“ plánuje Erramatti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.