Firmy těžce doplácí na testování zaměstnanců: Přihoďte aspoň dvacku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Firmy těžce doplácí na testování zaměstnanců: Přihoďte aspoň dvacku!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN)

Šedesát korun na test na každého zaměstnance zatím přispívá stát. Povinnost testování se vztahuje i na malé firmy od 10 zaměstnanců. Jenže ty poukazují na to, že příspěvěk je příliš nízký. A chtějí, aby stát přihodil aspoň 20 korun.

Dvě pětiny firem platí podle nedávného průzkum Svazu průmyslu a dopravy za samovyšetřovací testy přes 100 korun za kus. „Což je výrazně více, než kolik na testování dostávají od státu. Týdně tak do testování svých zaměstnanců firmy investují přibližně 100 milionů korun ze svého,“ sdělil Aha! jeho viceprezident, Jan Rafaj. Jaká by byla ideální výše? „Přikláníme se k požadavku zvýšit příspěvek státu na testování, a to ve výši 80 –100 Kč/test,“ napsala Aha! Eva Svobodová, šéfka Asociace malých a středních podniků. Vicepremiér Karel Havlíček (51, za ANO) spíš počítá s tím, že s větší konkurencí ceny samotestů klesnou. Zároveň ale zvažuje, že by se zaměstnanci testovali až 2x týdně. „Uvidíme, jak se bude vyvíjet cena a bude-li třeba navýšit kompenzace za testy, pak to navhnu,“ napsal Havlíček Aha!.

Přečtěte si
František Klapal
30. 6. 2022 • 09:17

Je pravda, že mně se to podle mého názoru úplně zbytečné testování také dost prodražilo. Kdybych nemusel vyhazovat tolik peněz za testy, už jsem mohl dávno konečně investovat do rozvoje své firmy. Potřeboval bych do ní například nové šroubové kompresory z http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis.cz/ Bohužel takto si je prostě dovolit nemužu. Snad příští rok. Pokud teda nepřijde další vlna.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.