Archeologický nález na východě Čech: Poklad z pravěku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Archeologický nález na východě Čech: Poklad z pravěku

Tým na místě nálezu.
Tým na místě nálezu. (Foto Muzeum východních Čech)

Objev 15 předmětů z mladší doby železné ohlásili archeologové z královéhradeckého muzea. Ležely přes 2000 let v zemi na Trutnovsku, na periferii osady Keltů.

„Šlo o hromadný nález složený ze dvou skleněných korálků, většího a menšího, malé bronzové nádobky s oušky, dvou amuletů, z kroužků, velkého masivního náramku a dalších drobných předmětů převážně z bronzu,“ popsala mluvčí Muzea východních Čech Lucie Peterková. Objevené artefakty byly pod svahem poblíž místa, které mohlo být v době Keltů využíváno jako cesta při překonávání této stráně. Převážnou část pokladu našel spolupracovník muzea pomocí detektoru kovů, zbytek předmětů archeologové při následném průzkumu terénu.

Amulet vs. talisman
Amulet je předmět, který má svou magickou silou chránit svého nositele. Slovo je odvozeno z latinského amuletum, což znamená objekt, který ochraňuje. Od talismanu se liší tím, že má chránit nositele před zlými silami, zatímco talisman má přitahovat dobré vlivy.

Amulet zdobený...

Různé stáří i původ
Předměty jsou odlišného stáří z období 480/460 př. n. l. až 40 př. n. l. a pocházejí z našeho prostředí i ze zahraničí. Nalezené amulety se objevovaly i na počátku nového letopočtu, kdy naše území obývali Germáni. Archeologové je vnímají jako jakési starožitnosti, které mohly sehrávat důležitou roli v náboženském obřadu, přijatém a praktikovaném i v novém kulturním prostředí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.