Ochrnutý záchranář z Brna se opět staví na vlastní nohy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ochrnutý záchranář z Brna se opět staví na vlastní nohy

Zdeněk Mikula se v lednu 2021 dokázal po 3,5 letech s pomocí terapeutů opět postavit na vlastní nohy.
Zdeněk Mikula se v lednu 2021 dokázal po 3,5 letech s pomocí terapeutů opět postavit na vlastní nohy. (Foto ZZS JMK, reprofoto www.znesnaze21.cz)

Život se mu obrátil naruby před více než třemi roky. Do té doby naprosto zdravý člověk, záchranář Zdeněk Mikula (46), ochrnul. S nepříznivým osudem od té doby bojuje. Potřebuje ale pomoc.

Zdeněk Mikula se v září 2017 vracel ze směny. V tu chvíli ho postihla mozková mrtvice. Ztratil řeč a ochrnul na celé tělo, ale nevzdal se. Za pomocí manželky a dalších blízkých zahájil dlouhý boj za své uzdravení.

Sedl si a stojí

Od začátku letošního roku je Zdeněk Mikula v Neurorehabilitační klinice AXON v Praze. Pět dní v týdnu. Nedávno odtud přišla povzbudivá zpráva. S pomocí terapeutů se po 14 dnech cvičení dokázal posadit. A na konci ledna se dokonce postavil na vlastní nohy! Na speciálním robotu pak trénuje chůzi. „Je to nepopsatelný pocit a obrovská motivace do dalšího cvičení,“ napsal Zdeněk přes speciální počítač, který využívá ke komunikaci s okolím. Mluvit totiž stále ještě nedokáže. „Věnují se mu tady na tisíc procent,“ je dojatá je manželka Veronika.

Bude pokračovat?

Aby byla rehabilitace úspěšná, musí pokračovat. Jenže zdravotní pojišťovny ji nehradí! Na pomoc záchranáři proto vznikla transparentní sbírka. Patronaci nad ní přijala jihomoravská záchranka. „Má na to, aby se přesunoval sám. Jsem přesvědčená, že je schopen opravdu začít chodit,“ vlila mu novou dávku optimusmu do žil primářka kliniky MUDr. Jarmila Zipserová.

Jak pomoci?

Na webových stránkách Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje www.zzsjmk.cz se dozvíte, jak Zdeňku Mikulovi pomoci. „Sledujeme s radostí jeho pokroky, fandíme mu a víme, že s nepřízní osudu vždy bojoval jako lev a stále bojovat bude. On sám dříve pomáhal druhým, a tak jsme vděční, že druzí teď pomáhají jemu. DĚKUJEME,“ uvedla mluvčí ZZS JMK Michaela Bothová na webu znesnaze21.cz.

Díky za půl milionu

Celkem 568 707 korun bylo včera odpoledne na účtu pro Zdeňka Mikulu. Potřeba je rovný milion. Zdeněk Mikula je za tuto pomoc nesmírně vděčný. „Mám jasný cíl a nevzdám se. Každému, kdo už mi přispěl nebo se teprve rozhodne přispět, ze srdce moc děkuji!“ vzkázal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.