Cévní mozková příhoda: Kosí stále mladší lidi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Cévní mozková příhoda: Kosí stále mladší lidi!

Karolína Vařáková přežila cévní mozkovou příhodu. Nyní přednáší školákům, co dělat pro záchranu života při cévní mozkové příhodě.
Karolína Vařáková přežila cévní mozkovou příhodu. Nyní přednáší školákům, co dělat pro záchranu života při cévní mozkové příhodě. (Foto FNUSA)

Bylo jí jen jednadvacet, tehdy Karolína Vařáková (28) ještě studovala. Náhle ji však postihla cévní mozková příhoda. Přežila, pomoc naštěstí byla rychlá. Její případ potvrzuje fakt, že mrtvice útočí na stále mladší lidi.

„Jednoho rána jsem se doma v Brně probudila, vstala z postele a zatmělo se mi před očima. Volala jsem rodičům do Zlína a během telefonátu jsem najednou přestávala cítit koutek, začínala hůř mluvit,“ popisuje Karolína okamžiky, kdy se octla mezi nebem a zemí. Pak jí klesla ruka i s telefonem a nakonec upadla do bezvědomí. Rodiče mezitím naštěstí nezpanikařili a zavolali rychlou záchrannou službu.

Hadrová panenka

Operátorky se snažily dívce bojující o život dovolat. „Já jsem se chvilkami probírala. Viděla jsem, že mobil zvoní, ale cítila jsem se jako hadrová panenka, nemohla jsem se ani pohnout,“ vzpomíná žena. Když se Karolína naplno probrala z bezvědomí, měla pocit, že nic nemá smysl a že bude nejlepší se vzdát, protože na tomhle světě už pro ni všechno skončilo. „Naštěstí to netrvalo dlouho a myšlenkově jsem se zase vzchopila. Došlo mi, že musím bojovat a že mám pro koho žít. Ale bylo to těžké, nemohla jsem se hýbat, špatně se mi dýchalo a bylo mi na zvracení,“ doplnila Karolína.

Třicet minut

K dívce přijeli lékaři během patnácti minut a dovezli ji rovnou na iktovou jednotku do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Tam na »cétéčku« zjistili, že má centimetrovou sraženinu v bazilární tepně. To je nejdůležitější tepna, přivádějící krev do mozku. „Na sále mi zavedli přes třísla do hlavy katétr se speciálním košíčkem, který zachytil sraženinu a vytáhl ji ven. Po probuzení mi najednou došlo, že zase všechno cítím. Byl to neuvěřitelný pocit,“ konstatuje Karolína Vařáková. Celá »akce« od nástupu mrtvice až po zákrok trvala pouhých 30 minut. Čas hrál obrovskou roli, vše totiž proběhlo rychle, a cévní mozková příhoda tak nestihla »napáchat« velké škody

Přednáší školákům

Karolína od té doby spolupracuje jako dobrovolnice s týmem v preventivně vzdělávacím programu HOBIT (HOdina BIologie pro živoT). Ta pomocí webové platformy vzdělává školáky o tom, jak správně reagovat při vzniku cévní mozkové příhody.

Zachránila ji rychlost

Mladých pacientů s cévní mozkovou příhodou přibývá, což částečně souvisí se zhoršujícím se životním stylem. „U nás na klinice máme běžně pacienty mladší 50 let. V České republice jsou řádově léčeny stovky dětí s cévní mozkovou příhodou,“ přiblížil Aha! vedoucí Cerebrovaskulárního výzkumného týmu FNUSA- -ICRC a neurolog I. neurologické kliniky Robert Mikulík. „Příběh Karolíny potvrzuje to, co se lidem snažíme předat – tedy že pro záchranu života je nutné jednat rychle a ihned volat 155. Právě díky včasné pomoci okolí se podařilo Karolínu nejen zachránit, ale umožnit jí návrat do běžného života,“ zdůraznil Mikulík.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.