Rádce Aha! Jak snížit riziko infarktu a mrtvice? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Rádce Aha! Jak snížit riziko infarktu a mrtvice?

Sladkost, či ovoce? To je, oč tu běží!
Sladkost, či ovoce? To je, oč tu běží! (Foto scom)

Srdečně-cévní onemocnění jsou v České republice dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí. Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie jim u nás podlehne až dvojnásobný počet pacientů! Jedním z hlavních viníků takto vysokého čísla je přitom i chutná česká kuchyně...

Jsou to tiší zabijáci. V raných fázích se totiž takřka vůbec neprojevují. Později ale zasáhnou v plné síle, mohou nás upoutat na vozík nebo nám trvale poškodit mozek, v horších případech zabíjejí. Málokdo si přitom uvědomuje, že kardiovaskulárním nemocem, jako je infarkt myokardu, mozková mrtvice nebo nedokrevnost srdečního svalu (tzv. angina pectoris), lze až v 90 % případů předcházet. Alfou a omegou prevence je přitom kromě pravidelného pohybu i příkladný jídelníček, v němž jsou zastoupeny všechny tři základní složky potravy...

Jak rychle odlehčit stravu?
Nejvhodnější tepelnou úpravou je vaření v páře či grilování. Pokud chceme smažit, pak na tenké vrstvě másla nebo řepkového oleje. Omáčky nezahušťujeme moukou, nýbrž zeleninou. Šunky vybíráme jen s ty s vysokým podílem masa. Nepřejídáme se, jíme jen do sytosti.

TUKY
Slouží jako tepelná izolace těla a chrání naše vnitřní orgány. Pomáhají vstřebávat vitaminy a jsou nejefektivnějším zdrojem energie. Pokud si vybíráme ty správné, snižují tuky také hladinu cholesterolu v krvi.
Odkud je čerpat?
Jednu třetinu celkového příjmu tuků bychom měli získávat z živočišných zdrojů, zbylé dvě třetiny pak ze zdrojů rostlinných. Do jídelníčku se proto hodí zařadit libové hovězí maso, ryby, vejce, ořechy a semínka.
Tohle ne!
Uzeniny, tučné maso, máslové a šlehačkové moučníky, chipsy, palmový olej.

SACHARIDY
Měly by tvořit zhruba polovinu celkového příjmu. Sacharidy vyživují buňky a svaly, a navíc jsou rychlým zdrojem energie. Jenže nejsou sacharidy jako sacharidy... Takzvaným jednoduchým cukrům bychom se měli vyhýbat obloukem.
Odkud je čerpat?
Vyměňte bílou mouku za celozrnnou, knedlíky za brambory, bílou rýži třeba za pohanku nebo jáhly. Do jídelníčku zařaďte luštěniny, zeleninu a 1 až 2 porce ovoce denně.
Tohle ne!
Cukrovinky a slazené nápoje. Pozor, nevhodný je i třtinový cukr! Pokud chcete sladit, pak medem a v malém množství.

BÍLKOVINY
Jsou nezbytné pro obnovu tkání, zajišťují transport důležitých látek v organismu a jsou rovněž zdrojem energie. Přijímat bychom měli kolem 2 g bílkovin na 1 kg naší tělesné váhy denně.
Odkud je čerpat?
Z kuřecího masa, vajec a mléčných výrobků. Vhodný je například tvaroh a neslazené jogurty nebo sýr cottage.
Tohle ne!
Odvykněte si snídat doslazované jogurty. Často obsahují velké množství jednoduchých cukrů a jen malé množství bílkovin. Opatrní buďte i na příliš tučné sýry.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.