NÁJEMNÍCI, POZOR! Největší pasti bydlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

NÁJEMNÍCI, POZOR! Největší pasti bydlení

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

Hledáte pronájem? Nevěřte všemu, co vám majitel řekne! Pročtěte si podrobně nájemní smlouvu, sepište protokol o předání bytu a nespadněte do některé z nájemních pastí.

PRONAJÍMATEL

Ten, kdo byt pronajímá, nemusí být vlastníkem. Zjistěte si, s kým smlouvu o pronájmu podepisujete. Jinak se může stát, že na dveře zaklepe skutečný majitel, budete se muset z bytu vystěhovat a zaplacený nájem už neuvidíte.

RADA: „Před podpisem nájemní smlouvy vždy nahlédněte do katastru nemovitostí a přesvědčte se, kdo je vlastníkem bytu,“ radí Štěpán Smoleja, právník společnosti UlovDomov.cz.

PŘEVZETÍ BYTU

Před nastěhováním sepište protokol o převzetí bytu. „Ideálním řešením je detailně zpracovaný předávací protokol na začátku nájemního vztahu,“ doporučuje právník. Nebojte se vše pečlivě nafotit a poslat pronajímateli i e-mailem.

RADA: Pokud pronajímatel nemá vlastní předávací protokol, vytiskněte si svůj. Obsahovat by měl mimo jiné stav vodoměru, elektroměru, plynoměru a topení.

KLÍČE

Dostali jste k pronajatému bytu klíče? Ptejte se, kdo další je má. Pokud se nechcete vrátit do vykradeného bytu, vyměňte si fabku. Původní uschovejte a před odstěhováním ji do dveří vraťte.

RADA: „Ze zákona nemáte povinnost klíče pronajímateli dávat, je však férové ho na tuto změnu upozornit a domluvit se, jak postupovat v případě havarijní situace,“ říká Mgr. Smoleja.

SLUŽBY

Zkontrolujte si v nájemní smlouvě, jaké služby zajišťuje pronajímatel a jaké si obstaráte vy. Pronajímatel většinou zajišťuje tzv. nezbytné služby (dodávky vody, tepla, odvoz komunálního odpadu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání atd.). Některé služby mohou být vedeny přímo na vás, např. dodávky energií či připojení k internetu.

PROBLÉMY

Prasklý radiátor, balkonové dveře vysklené větrem nebo pračkou vytopenou koupelnu byste měli ihned oznámit majiteli bytu. Když nebude reagovat, můžete si opravu zajistit sami a žádat náhradu odůvodněných nákladů, popř. slevu z nájemného.

ZVÍŘE

Zvíře v bytě vám majitel zakázat nemůže. „Podle občanského zákoníku nemusíte mít souhlas majitele, pokud chov zvířete nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě,“ uvádí Mgr. Smoleja.

KONTROLY

Chce majitel pravidelně chodit do bytu, aby si ho zkontroloval? „Pronajímatel může byt navštívit jak za účelem kontroly, tak i kvůli technickým záležitostem, jako je například údržba a revize topení, kotle, plynových zařízení či komínu,“ vysvětluje Smoleja. Průběh kontroly by ale měl co nejméně narušit váš běžný režim a pohybovat se v přiměřených mezích (den i hodina).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.