Dejte na odborníky: I z harampádí může být POKLAD! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dejte na odborníky: I z harampádí může být POKLAD!

I když to něco bude stát, obraťte se s dotazem na experty.
I když to něco bude stát, obraťte se s dotazem na experty. (Foto Profimedia.cz, ČTK/V. Šimánek, ara)

Vyklízíte půdu hezky od podlahy? Než povoláte na odvoz tatrovku, zkuste napřed vytřídit pár zajímavých kousků a zapátrat, zda třeba staré talířky, zažloutlé knihy nebo medaile neskrývají hodnotu větší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Práci, ale také příbuzné, sebral koronavirus za uplynulý rok mnohým lidem. Někteří se tak ocitli v tíživé situaci a byli nuceni rozprodávat věci své, nebo právě po zesnulých příbuzných... Byla by však chyba unáhlit se a nést nějaký šperk či hodinky hned do zastavárny. Aha! vám poradí, po čem je poptávka a proč je dobré dát šanci i odborníkům na zmíněné věci.

Jak na to

■ Pokud někdo získá nebo má nějakou pozůstalost, je nejrozumnější se poradit s odborníkem. Samozřejmě podle toho, o jaký materiál jde – knihy, obrazy, mince, porcelán apod. Pouze znalec ve svém oboru pozná pravost i přibližnou cenu exemplářů.
■ Můžete také zapátrat na internetu a srovnávat s podobnými kusy. Tím však získáte spíše jen orientační představu o ceně.
■ Možností je i konkrétní předmět nafotit a přes e-mail oslovit některou z aukčních síní, která se vám k ceně odhadem vyjádří. Nejlepší samozřejmě je, pokud si věc mohou prohlédnout. Některé firmy, pokud likvidujete domácnost či pozůstalost, nabízejí, že věc ohodnotí u vás doma a hned odvezou k dražbě.
■ Pozor je třeba dávat na podvodníky. Proto je nutné si odhadce prověřit: například ověřením, zda je znalec v nějakém svazu znalců, což se dá vyhledat například na internetu.
■ Kolik za to? Záleží, zda jde o posouzení, ocenění či případně znaleckou expertizu. To se nejčastěji dělá u předmětů, jako jsou plastiky, mince a bankovky, stříbro, obrazy a podobně. Cena za služby znalce je na domluvě. Může se pohybovat od 4 do 10 procent z tržní ceny předmětu.
■ Při různých setkáních a akcích, které pochopitelně kvůli koronaviru byly utlumeny, se dá poradit s experty na místě a zdarma. Ti vás také mohou nasměrovat na znalce zaměřeného právě na váš materiál.
■ Se známkami poradí buď odborníci ze Svazu českých filatelistů (www.informace- scf.cz), nebo Prestige Philately Club Prague (www.ppcp.cz). S mincemi či medailemi pak třeba Česká numismatická společnost (www.numismatici.cz). Využít lze i služeb specializovaných soudních znalců při Komoře soudních znalců ČR (kszcr.cz).

Co říká znalec?

Je o služby znalce vůbec zájem?

„Kvůli pozůstalosti se na mě obracejí lidé poměrně často. Někdy je to jeden, jindy dva do měsíce. Větší přestávkou byla pouze vládní omezení kvůli koronaviru.“

Co k vám nejčastěji lidé nosí?

„Většinou jde o předměty nižších hodnot jako knihy, porcelán, dětské známky a drobné mince. Občas se ale dostanu i k něčemu opravdu výjimečnému.“

Například?

„Zrovna před Vánoci mě oslovil muž z Prahy. Když jsem dorazil, otevřel mi postarší pán a pozval mě dál. V rohu na mě čekaly dvě velké bedny od banánů. Při prvním nahlédnutí do beden bylo jasné, že jde o sbírku známek. Vzal jsem první album a bylo zřejmé, že jsou známky staré a některé i opravd u cenné. Vzal jsem si katalogy a začal vše zkoumat a popisovat. Hodnota známek se totiž odvíjí od katalogových cen. Znalec musí mít velké zkušenosti nejen s různými druhy známek, znalost katalogů a schopnost poměrně rychle odhalit ty vzácné, ale také určuje pravost a kvalitu konkrétního kusu. Jde o různá poškození, stálost barvy, kvalitu perforace atd. Uvedená sbírka nakonec měla prodejní cenu cca 500 tisíc Kč. Manželé byli velmi potěšeni, postaršího pána to natolik nadchlo, že se rozhodl ve sbírce pokračovat místo toho, aby ji prodali buď skrze obchodníka přímo, nebo prostřednictvím aukce.“

Neudělal chybu?

„Buď se sbírka prodává celá jako pozůstalost, nebo po jednotlivých kusech. Výhodou celkového prodeje je rychlost bez starostí, výhodou prodeje po kusech je možnost, že se cena některých známek vyšplhá v aukci výše, než se obecně dá předpokládat.“

A váš dosavadní »majstrštyk«?

„Mé nejcennější posouzení bylo na nejvzácnější československou známku Čtyřkoruny s převráceným přetiskem POŠTA ČESKOSLOVENSKÁ 1919 na žilkovaném papíru, která byla později prodána v aukci i s aukční provizí za 9,3 milionu korun.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (4. 5. 2021)

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.