Život po smrti? Lítání po úřadech a strach z dluhů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Život po smrti? Lítání po úřadech a strach z dluhů...

Neměl zesnulý tajné dluhy? To trápí mnoho dědiců.
Neměl zesnulý tajné dluhy? To trápí mnoho dědiců. (profimedia.cz)

Možná je to dobře, že po smrti blízkého čeká člověka spousta vyřizování. Alespoň nemá tolik času na truchlení. Jenže někdy ty starosti mohou přerůst přes hlavu. Můžeme opomenout některou úřední nezbytnost, můžeme se ocitnout ve finanční tísni, nebo dokonce zdědit dluhy. Jak se toho vyvarovat, poradí poslední díl seriálu Aha!.

ZÁVAZKY SE NEBEROU DO HROBU

Utajené dluhy, ty asi nejvíc straší pozůstalé. A je úplně jedno, jestli vznikly z neúspěšného podnikání nebo třeba z hráčské vášně. Mnozí netuší, že sice zdědí nějaký ten majetek, ale s tím i závazky, které budou muset léta splácet. Jak si pojistit, že se nic takového nestane?

Zjistěte, na čem jste

Pokud tušíte, že v pozůstalosti po příbuzném nejsou jen pozitiva, ale i dluhy, můžete dědictví odmítnout a vzdát se všeho. Jenže – co když by po splacení závazků ještě něco zbylo? Občanský zákoník vám dává možnost obrátit se na soud s žádostí o vyhledání dluhů a věřitelů. Uplatněte tedy takzvanou výhradu soupisu pozůstalosti, tedy určení celkového jmění. Tím se omezí vaše odpovědnost za dluhy předka. Nepřijdete o možnost dědictví převzít, ale dluhy zesnulého budete hradit jen do výše ceny dědictví. Pokud je vás na dědictví víc, ti, kteří o výhradu soupisu nepožádali, budou svým podílem hradit vše. Pokud ovšem dědictví neodmítli.

Jak to probíhá:

• Požádáte soud o výhradu soupisu pozůstalosti.
• Díky tomu máte možnost ještě před rozhodnutím o potvrzení dědictví požádat soud, aby vyhledal všechny věřitele zesnulého.
• Pokud vám soud vyhoví, vyzve všechny dosud neznámé věřitele, aby se v dané lhůtě (minimálně tři měsíce) přihlásili se svými pohledávkami a řádně je doložili.
• Neuplatní-li své pohledávky, už po vás nikdy nemohou chtít, abyste je jako dědic splácel.

Pamatujte si, že...

• Právo na výhradu soupisu pozůstalosti má každý dědic a nemůže mu ho nikdo odebrat a ani se jej sám nemůže vzdát v rámci dědické smlouvy.
• Uplatnit ho lze prohlášením adresovaným soudu prostřednictvím notáře, který pozůstalost vyřizuje.
• Lhůta je jeden měsíc ode dne, kdy soud o tomto právu dědice vyrozuměl (soud ji může z vážných důvodů prodloužit, pokud jde třeba o dlouhodobou nemoc či pobyt v cizině).
• Soupis majetku ale není zadarmo, nemá smysl ho tedy volit, pokud neexistuje podezření na dluhy. Shledá- li soud, že byl vyžádán bezdůvodně, může uložit žadateli, aby náklady uhradil. Jinak se zaplatí z pozůstalosti.

Dejte pozor na lhůtu

Pokud se rozhodnete dědictví odmítnout, což je samozřejmě nejjednodušší možnost, musíte to výslovně sdělit soudu. Je na to lhůta 1 měsíce ode dne, kdy vás soud jako dědice informoval o vašem právu (i tady ji lze prodloužit třeba kvůli nemoci, čtvrt roku pak náleží dědicům s trvalým bydlištěm v cizině. Po této lhůtě už nemůžete dědictví odmítnout. Rozhodnout se můžete jen jednou, prohlášení o přijetí či odmítnutí dědictví je totiž konečné a nelze jej měnit.

Případné dluhy si vyhledejte sami

Notář předvolá k první informaci zpravidla toho, kdo vypravil pohřeb (vypravitel pohřbu), nahlédne do evidence právních jednání pro případ smrti, případně do katastru nemovitostí a do obchodního rejstříku. Další šetření ohledně majetku a dluhů provádí na základě toho, co mu sdělí vypravitel pohřbu nebo dědicové. Notář tedy bez toho, aby aspoň rámcově dědicové označili majetek a doložili indicie k takovému majetku či dluhům, aktivně jejich vyhledávání není povinen provést.

Společné jmění na překážku

Jestliže vám zemře manžel či manželka a měli jste společné jmění manželů, dluhů se vzdát nemůžete a nemůžete ani uplatnit zmiňovanou výhradu soupisu. Naopak se stáváte spoludlužníkem. Dluhy se nepřebírají jen ve dvou případech: *pokud se týkají majetku, který náleží výhradně jednomu z manželů (v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku) *pokud je převzal jen jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny

Zní to podobně, ale není to totéž:

• ODMÍTNUTÍ DĚDICTVÍ – rozhodnutí po smrti blízkého, které je třeba v dané lhůtě oznámit soudu.

• ZŘEKNUTÍ SE DĚDICKÉHO PRÁVA – je možné jen před smrtí blízkého, a to smlouvou s ním ve formě notářského zápisu.

• VZDÁNÍ SE DĚDICKÉHO PRÁVA – v průběhu dědického řízení je možné vzdát se celého svého podílu ve prospěch jiného dědice.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (14. 4. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.