Krizový rádce Aha! Jak se přihlásit na úřad práce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Krizový rádce Aha! Jak se přihlásit na úřad práce

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:PETR NOVOTNY CZECH NEWS CENTER)

Malé i větší firmy kvůli pandemii covidu propouštějí. Řada zaměstnanců se na dlažbě ocitá poprvé a netuší, kdy vyrazit na úřad práce a ani co vše si připravit.

1. Nahlašte se do 3 dnů Hned, jak vám skončí pracovní poměr, se zaregistrujte na úřadu práce. Pokud to stihnete do tří pracovních dnů, nemusíte si dělat hlavu s placením zdravotního a sociálního pojištění. Nemusíte tam jít osobně. Důležité je během těchto tří dní stihnout odeslat příslušné žádosti.

2. Žádosti vyplňte doma Kvůli registraci musíte vyplnit Žádost o zprostředkování zaměstnání. Zároveň s ní si vyplňte i Žádost o podporu v nezaměstnanosti. Formuláře získáte na kontaktních pracovištích úřadu práce nebo stáhnete na www.mpsv.cz/web/cz/formulare. Obě žádosti můžete poslat najednou!

3. Formuláře zkontrolujte Zkontrolujte si, jestli jste nezapomněli uvést kontaktní údaje a zaškrtli souhlas s poskytnutím osobních údajů. Překontrolujte i číslo účtu nebo adresu pro výplatu podpory. 4. Pobočka podle bydliště Žádosti můžete podat na kterémkoli pracovišti úřadu práce, podle obvyklého bydliště. Pokud nevíte, kde máte nejbližší pobočku, podívejte se na https://www.uradprace.cz/web/cz/kontakty-2.

5. Pozor na datum přijetí Žádosti můžete odevzdat na podatelnu úřadu práce, poslat doporučeně poštou nebo naskenovat a poslat e-mailem (pokud ale nemáte datovou schránku nebo zaručený podpis, budete stejně muset na úřad práce osobně). Pozor! Při registraci rozhoduje datum přijetí žádostí, nikoli datum odeslání.

6. Čekejte na odezvu Až odeslané žádosti zpracují zaměstnanci úřadu práce, ozve se vám konkrétní pracovník a domluví termín schůzky.

7. Vyrazte na schůzku Na konzultaci si nezapomeňte vzít doklady. S tím, které budete konkrétně potřebovat, vám poradí úředník, který vás kontaktoval. Určitě se ale neobejdete bez občanského průkazu (nebo jiného dokladu totožnosti). Ostatní můžete přinést dodatečně.

Nestyďte se poradit

Nevíte si s čímkoli rady? Poraďte se na bezplatné lince Call centra Úřadu práce ČR 800 779 900 nebo pište na callcentrum@mpsv.cz či kontaktni.centrum@mpsv.cz. Informace najdete i ve videích na https://www.uradprace.cz/web/cz/zamestnanost-videa.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.