Rok 2021: Hledáte brigádu? Vybírejte opatrně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rok 2021: Hledáte brigádu? Vybírejte opatrně!

ilustrační foto
ilustrační foto (profimedia.cz)

Brigády zdaleka nejsou jen záležitostí studentů, kteří si chtějí přes léto přivydělat. Pomocí brigády je možné překlenout i dobu bez zaměstnání nebo si přivydělat ke »své« práci. Zároveň jsou ale brigády často možností, jak z pohledu šéfů získat hodně práce za málo peněz.

ZÁKON BRIGÁDY NEZNÁ

Termín brigáda zákoník práce nezná. „I když jde o pracovněprávní vztah, brigádník a zaměstnavatel neuzavírají klasickou pracovní smlouvu, ale dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti,“ říká advokát Roman Moussawi.

Jednorázové úkoly – dohoda o provedení práce

Dohodu o provedení práce (DPP) se vyplatí sjednat v případě výkonu jednorázových úkolů či brigád.
■ Na DPP je možné oficiálně u jednoho zaměstnavatele sjednat maximálně 300 hodin za kalendářní rok. „Limit 300 hodin se počítá vždy za kalendářní rok, tzn. pokud by například dohoda byla uzavřena od 1. 11. 2021 do 28. 02. 2022, tak je možné odpracovat např. v listopadu 150 hodin, v prosinci 150 hodin, v lednu 150 hodin a v únoru 150 hodin, ale v březnu už ani hodinu,“ vysvětluje Moussawi. Pokud překročíte »třístovku«, může se stát, že vaše smlouva bude neplatná.
■ U jednoho zaměstnavatele můžete mít v průběhu roku uzavřených i více DPP, ale na jiný druh práce (např. administrativní výpomoc a večer uklízečka).

Dlouhodobá práce – dohoda o pracovní činnosti

Při pravidelné či dlouhodobé práci pro jednoho zaměstnavatele je výhodnější dohoda o pracovní činnosti (DPČ) nebo přímo pracovní smlouva.
■ U DPČ můžete týdně odpracovat maximálně 20 hodin.

7 NÁSTRAH BRIGÁD!

1) Brigáda bez smlouvy

Nastoupili jste na brigádu, ale smlouvu ještě nemáte? Pokud vám šéf tvrdí, že jde jen o formalitu, riskujete, že za svou práci neuvidíte ani korunu.

RADA: Nezačínejte pracovat bez podepsané smlouvy.

2) Výdělek pod »minimem«

V Česku existuje tzv. minimální mzda, která určuje, kolik nejméně vám může šéf zaplatit. Letos nesmíte za hodinu brát méně než 90,50 Kč hrubého. „Jestliže by odměna nedosáhla výše minimální mzdy, musí zaměstnavatel zaplatit zaměstnanci doplatek rozdílu mezi odměnou připadající na jednu hodinu a minimální hodinovou mzdou,“ radí advokát Moussawi.

3) Popírání pracovního úrazu

I když jste »jen« brigádníci, v případě pracovního úrazu vás chrání zákon. Úraz se vám ale musí stát při plnění pracovních úkolů, nesmíte zanedbat bezpečnost a nesmíte být »pod vlivem«.

RADA: Pracovní úraz ihned oznamte zaměstnavateli a trvejte na zapsání do knihy úrazů. Pokud musíte navštívit lékaře, dohlédněte, aby v lékařské zprávě bylo zranění zapsáno jako pracovní úraz.

4) Nevyplacená výplata

Nepřišla vám výplata? Braňte se! „Písemně (nejlépe doporučeným dopisem) zaměstnavatele vyzvěte, aby vám byly peníze proplaceny,“ radí právník.

5) Slíbené příplatky

Pokud šéf omlouvá nízkou základní mzdu ústním slibem peněz za práci v noci, přesčasy a svátky, nevěřte mu. V případě práce na některou z dohod totiž nemáte na peníze navíc zákonný nárok.

6) Chybějící pracovní vybavení

Musíte roznášet pivo v černé minisukni a bílé halence nebo jezdit pro zboží vlastním autem? Pokud vám šéf diktuje konkrétní oblečení nebo nařizuje používání vlastních věcí (auto, mobil, počítač), měl by to uvést do smlouvy a poskytnout za to finanční kompenzaci.

7) Registrační poplatek

Nabízí vám někdo skvělou brigádu, ale podmínkou je vstupní nebo registrační poplatek? Nikdy nepřistupujte na brigádu podmíněnou nějakou platbou. Nedočkáte se ani práce, ani vrácení svých peněz.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (9. 6. 2021)

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.