Seriál Aha! Rok 2021: Jak se připravit na pracovní pohovor?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Seriál Aha! Rok 2021: Jak se připravit na pracovní pohovor?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

K nové práci vám zbývá jen »maličkost« – pohovor s personalistou za přítomnosti budoucího šéfa, možná majitele firmy! Jak obstát?

Získat zaměstnání sice není jako reality show Svatba na první pohled, a přesto věřte, že si vás budoucí zaměstnavatel bude velice bedlivě prohlížet. Důležité bude, nejen co a jak řeknete, ale i to, co a proč neřeknete. Ve spolupráci s personalisty jsme pro čtenáře Aha! připravili tipy, jak uspět!

*Sepište si seznam

Pokud jste dostali pozvání na pohovor, důkladně se připravte. Připravte si seznam, co všechno chcete zjistit, nastudovat a připravit. Nemělo by v něm chybět:

*S kým se sejdete *Čím se firma zabývá *Jaké jsou konkurenční firmy *Jaké jsou požadavky na danou pozici *Jaká je náplň práce *Na co se chcete ptát *O jakou mzdu si plánujete v této firmě říct *Kde firma sídlí a kde budete případně pracovat

*Uberte sebevědomí Zdravé sebevědomí sice při pohovoru působí dobře, nic se ale nemá přehánět. I když si myslíte, že vaše přítomnost firmu výrazně obohatí, nedávejte to okatě najevo.

*Nepouštějte se do konfliktů Někdy personalisté schválně volí otázky, kterými vás chtějí vyprovokovat. Vždy je nejlepší odpovídat stručně a neagresivně. Může jít i o test, jak zareagujete v nečekané a nepříjemné situaci.

*Zachovejte nadhled Vede s vámi pohovor člověk o generaci mladší? I když vás láká dát mu najevo, jak je pro vás nepřijatelné nechat se zpovídat takovým »cucákem«, zapomeňte na to. Buď mlčte, nebo zdůrazněte své zkušenosti. Určitě ale nemluvte o tom, že on ve svém věku žádné mít nemůže.

4 nejčastější otázky

Existují otázky, které téměř určitě padnou a je dobré se na ně připravit.

1*Co víte o naší firmě?

Přečtěte si ještě jednou inzerát, na který jste odpovídali, název pozice a hlavní požadavky. Z webu společnosti si vypište základní informace. Na pohovoru totiž mohou padnout i otázky typu: „Jak vypadá naše firemní logo?“ Tak ať vás to nezaskočí.

2*Proč měníte práci?

Ať už vás ke změně práce donutil covid (zkrachoval váš zaměstnavatel) nebo nepříjemný šéf, moc to nerozebírejte (a hlavně nepomlouvejte minulého zaměstnavatele). Spíš se už předem zamyslete, co vás na nové práci nejvíce zajímá a co můžete dané firmě nabídnout. To totiž od vás personalisté chtějí slyšet.

3*Jakou si představujete mzdu?

Tuhle otázku čekejte, ale je lepší, když s ní vyrukuje personalista. Určitě s ní nezačínejte pohovor vy. Částku si ale opět promyslete předem. Je lepší vyslovit konkrétní částku (např. 23 000 Kč) než nějaké široké rozmezí.

4*A co zajímá vás? Tahle otázka většinou padne na konci pohovoru. Nejenže máte prostor na své dotazy, ale personalisté zároveň testují váš zájem o práci. Pokud vás nic nenapadá, zkuste třeba dotaz na typický pracovní den na dané pozici, nebo proč odešel člověk, který tu práci dělal předtím.

Diskriminace: Na které otázky nemusíte odpovídat

Diskriminace na trhu práce je v Česku zakázaná, přesto někteří zaměstnavatelé otázky na věk, počet dětí či náboženské vyznání bohužel kladou. Můžete odmítnout odpovídat, nebo naopak odpovědět s nadhledem a vtipem. Jak na to, radí Tomáš Ervín Dombrovský, odborník na pracovní problematiku ze společnosti LMC.

*Chcete mít děti?

Vaše budoucí těhotenství je jen vaše věc. Některé práce sice nesmí těhotná žena vykonávat, ale ty přesně stanovuje zákon (třeba práce v chemickém provozu nebo nošení těžkých břemen). Odpověď: Teď se soustředím především na práci.

*Plánujete zůstávat s nemocnými dětmi doma?

Hlavně ve směnných provozech je péče o malé děti – a s ní spojené absence – noční můrou šéfů. Proto je dobré mít na tuhle otázku připravenou odpověď. Odpověď: Nikdy s tím nebyl problém, vždy jsem se nějak domluvila k oboustranné spokojenosti.

*Kolik let vám chybí do důchodu?

Z životopisu váš věk může být dost patrný, ale do vašich plánů na odpočinek nikomu nic není. Zaměstnavatele by měly zajímat hlavně vaše zkušenosti, znalosti a pracovní výkon. Odpověď: Práce je pro mne důležitá součást života a své znalosti a zkušenosti budu ještě dlouho rád využívat – i předávat.

*V tomto oboru je hodně homosexuálů, Jak jste na tom vy?

Ani sexuální orientace nemá být filtrem v přístupu k práci. Na takovou otázku »přes čáru« klidně reagujte protiotázkou. Odpověď: Jak by to mělo ovlivňovat moji práci?

*Jste věřící? Jakou politickou stranu preferujete?

I když padnou otázky, které se vás nějak dotknou, vyplatí se smířlivý tón. Odpověď: Myslím, že to tolik nesouvisí s tím, co mohu firmě nabídnout. Raději bych se zaměřil na náplň práce a na to, jak mohu svými zkušenostmi a znalostmi firmě pomoci.“ Rada: Odpovídat vůbec nemusíte Pokud se na to necítíte, na diskriminační otázky vůbec odpovídat nemusíte. Stačí říct: „Nezlobte se, ale na to nebudu odpovídat. Nemyslím si, že to souvisí s nabízenou prací.”

Martin: Najít práci mi pomůže rekvalifikační kurz

Za svůj život vyzkoušel mnoho zaměstnání. Martin Runčík (31) z Liberce je ale teď bez práce. Příčinou jsou jsou psychické problémy, se kterými se zaměstnání shání obtížně.

Ferda mravenec – práce všeho druhu, tak by mohlo znít motto mladíka ze severu Čech, který si vyzkoušel práci ve skladě i jako copywriter. „Doposud jsem vyzkoušel práci copywritera pro webové stránky, obchodníka v obchodě s elektronikou a následně telemarketing jak aktivní, tak pasivní,“ svěřil se Martin, který mimo jiné bydlel také v Olomouci nebo Plzni. Teď se mu kvůli psychickým problémům s mániemi práce shání těžko. „Rád bych se věnoval textům, neboť miluju český jazyk. Případně i grafické tvorbě, která mě celkem láká,“ dodává k současné situaci. Uplatnit se na trhu práce je podle Martina možné i díky rekvalifikačním kurzům, které nabízí úřad práce. Jeden takový si chce v nejbližší době udělat. „Ale vše ukáže čas, nepřestávám však věřit, že se karta obrátí v můj prospěch,“ říká Martin, který se ve volném čase věnuje skládání hudby a psaní básní.

Přečtěte si
František Klapal
24. 7. 2022 • 19:25

Vzhledem k tomu, že se už nějakou dobu věnuji personalistice, tak můžu říct, že toto jsou velice dobré tipy. Tomuto oboru jsem se začal věnovat relativně nedávno, nicméně nabrat nějaké znalosti pro mě až tak těžké nebylo. Hodně mi mimo jiné pomohly například kurzy personalistiky, které jsem si udělal přes http­s://vo­x.cz­/kate­gori­e/kur­zy-a-semi­nare/­perso­nalis­tika-a-mzdy/

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.